Hlavní obsah

Nemravný balón s poprsím přeletěl Austrálii, provokoval lidi

Novinky, vrb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie

Kdo na nebi spatřil létající půltunovou, 34 metrů dlouhou barevnou velrybu velmi zvláštního vzezření, mohl si myslet, že má halucinace. Nebo také to, že při tvorbě létajících dopravních prostředků někdo nekladl meze své fantazii.

Nemravný balon s poprsím přeletěl Austrálii, provokoval lidiVideo: vrb

 
Článek

Horkovzdušný balón nazvaný Skywhale (Nebeská velryba) byl odhalen u příležitosti stého výročí založení australského města Canberra. Jeho cena je 170 tisíc dolarů (zhruba 3,3 miliónu korun) a je nejméně dvakrát větší než standardní balóny. Na jeho výrobě pracovalo 16 lidí po dobu sedmi měsíců, aby s využitím barevné látky toto atypické dílo vytvořili. Při pohledu na něj se však mnoha puritánům otevřela kudla v kapse.

Podle některých se jedná jen o sprostý kýč, druzí se rozplývají nad kontrastem, který vytváří s přírodní scenerií.

Autorka díla, umělkyně Patricia Piccininiová, má ale jasno a hlásá, že se při tvorbě  nechala inspirovat přírodou a evolucí. „Ztvárnila jsem takovou úvahu, že kdyby šel vývoj světa jinou cestou, možná by třeba někteří živočichové, co teď žijí v moři, mohli létat,“ popisuje s dětským úsměvem na rtech.

K poněkud obscénnímu doplňku, který je na těle ryby dosti výrazný, dodává sebevědomě: „To, co vypadá jako prsa, symbolizuje fakt, že velryby jsou savci a krmí mladé.“

Reklama

Výběr článků

Načítám