Hlavní obsah

Mužská rýmička je mýtus. Ženy nachlazení snášejí hůře, ukázaly výzkumy

Novinky, vps

Rýmička neboli smrtelná mužská nemoc na sedm, to je hodně otřepaný vtip, který ženy často používají při posmívání se svým nemocným mužským protějškům. Výzkumy z Austrálie a Velké Británie ale prokázaly, že to jsou právě ženy, které snášejí nachlazení a virózy hůře než muži. Také si více stěžují na symptomy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle australských statistik si ženy s nachlazením vezmou v práci v průměru tři dny volna, kdežto mužům stačí 2,8 dne. Údaje jsou pro muže příznivější, i když se nemocný rozhodl zajít k lékaři. Ženy v těchto případech zůstávají doma čtyři dny, muži o půl dne méně.

Tato data podpořila studie britské univerzity London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ženy si podle ankety, které se zúčastnilo pět tisíc lidí, při nemoci více stěžují, zatímco muži symptomy spíše bagatelizují.

Účastníci výzkumu v anketě hodnotili bodovým skóre své zdraví. Zatímco muži s chřipkou uváděli v průměru 60 bodů ze 100, ženy na tom byly hůře s 50 body. V případě nachlazení dopadla obě pohlaví stejně se 75 body.

„Na základě mýtů o mužské rýmičce si lidé můžou myslet, že muži při nemoci naříkají více, ale naše zjištění prokazují opak. Žádné poznatky přitom neukazují na to, že by nemoc postihovala ženy hůře a ony by tak musely více trpět,“ řekla autorka ankety  Alma Adlerová.

Anketa

Chodíte do práce, když jste nachlazení?
ano, po pár dnech to přejde
93,1 %
ne, beru si dovolenou
4,4 %
ne, jdu k lékaři pro neschopenku
2,5 %
Celkem hlasovalo 4614 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám