Hlavní obsah

Rodině se doma 60 let prášilo na mísu, která se teď prodala za 15 miliónů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna britská rodina, jež si nepřála zveřejnit svou identitu, až donedávna netušila, že skleněná mísa, kterou měli 60 let na krbové římse, je asi 2500 let starý artefakt z Perské říše. Její pravá hodnota byla odhalena, až když se ji rozhodli prodat. Minulý týden jim v aukci společnosti Bonhams vynesla 481 tisíc liber (asi 14,7 miliónu korun).

Foto: http://www.bonhams.com

Tato skleněná mísa překonala v aukci všechna očekávání

Článek

Mísu o průměru 20 centimetrů přivezl do Británie v 50. letech minulého století otec prodávajícího, který byl u letectva a získal ji při službě na Blízkém východě. Od té doby se na ni prášilo na krbové římse a nikdo neměl ani potuchy, jakou má tato rodinná památka hodnotu.

Když nedávno došlo na prodej, odborníci z aukční síně Bonhams odhadli, že v aukci by mohla vynést až 50 tisíc liber (1,5 miliónu korun). Tato suma ale byla rychle překonána už po několika příhozech, které se nakonec zastavily až na částce 481 tisíc liber.

Světle zelená mísa pochází z období achaimenovské Persie, vyrobena byla podle odhadů ve čtvrtém nebo pátém století před naším letopočtem. Její přesná historie před přivezením do Británie není známa, ale podle odborníků je obdivuhodné, že se zachovala v takto perfektním stavu.

„Tato mísa je opravdu jedinečná. Podobná se na trhu objeví málokdy, jsou totiž velmi vzácné. Věděli jsme, že to je výjimečný předmět, ale nečekali jsme, že si v aukci povede tak dobře,“ řekla Madeleine Perridgeová z aukční síně Bonhams.

Reklama

Výběr článků

Načítám