Psouni běžně stavějí celé podzemní systémy, které bývají dlouhé a složité. Právě z nich se mláďata vydala na odhalování pozemského dění.

Zoologové se zatím neodvažují přesně určit, kolik mláďat do rodinky přibylo, neboť jsou velmi neposedná a stále prozkoumávají chodby v podzemí, takže není lehké se dopočítat.

Psoun je hlodavec podobný syslovi obecnému. V dospělosti dorůstá do 30 centimetrů a váží asi jeden kilogram. Volně žije v prériích v Severní Americe a živí se hlavně trávou a semeny rostlin.

Aktivní je přes den a žije ve velkých koloniích, které se dále děli na menší skupiny. Psouni se dorozumívají hlasitým štěkotem, odkud bylo také odvozeno jejich pojmenování. Stejně jako psi svým štěkáním upozorňují na hrozící nebezpečí. Rovněž jsou typičtí rychlými pohyby malým ocáskem s černou špičkou.