Hlavní obsah

Silný boční vítr zavařil pilotům při přistávání, od kol se jen kouřilo

– Leeds
Novinky, vps

Silný boční vítr o rychlosti až 80 kilometrů za hodinu trápil ve čtvrtek piloty na anglickém mezinárodním letišti Leeds Bradford. Při pohledu na přistávající letadla se zdálo, že dosednutí na zem musí skončit nehodou, piloti ale přistání zvládli i v náročných podmínkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Piloti museli při přistání bojovat se silným bočním větrem

 
Článek

Piloti při přistávání v bočním větru používají metodu, které se slangově říká „crabbing“. Letadlo při něm na ranvej nalétává se špičkou natočenou do směru, ze kterého fouká vítr. Do souběžné polohy s dráhou se srovná až těsně před samotným dotykem se zemí.

Video zachycuje let LS472 společnosti Jet2 a letadlo dopravce Ryanair. Zatímco první pilot stihnul vyrovnat letadlo včas, tomu druhému zavařil poryv větru a na ranvej tak dosedal v hodně vychýlené poloze. Při dosednutí na dráhu se od kol podvozku zvedl hustý kouř, ale posádka přistání také zvládla.

„Videa jsme si všimli. Taková přistání nejsou tak neobvyklá. Všechny je monitorujeme, a když je potřeba, tak je prošetříme na základě telemetrických dat,“ uvedla pro britský deník The Telegraph mluvčí Ryanairu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přistávající letadla v Bilbau bojují s větremVideo: Reuters

Výzvou pro všechny piloty je letiště ve španělském Bilbau, kde boční vítr řádí poměrně často. Není proto žádnou výjimkou, že přistání vyjde až na několikátý pokus. [celá zpráva]

Chcete vědět více o tom proč vzniká takto silný vítr? Mrkněte na Stream.cz na pořad Tisíce lidí zajímá... .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám