Hlavní obsah

Nejstarší člověk na světě slaví 116. narozeniny

– Tokio

Nejstarší člověk na světě, Japonec Džiroemon Kimura, v pátek slaví 116. narozeniny. Kimura je považován za posledního muže, který zažil život ve třech různých stoletích. Jubilant bydlí ve městě Kjótango na západě Japonska, jehož obyvatelé jsou proslulí svou dlouhověkostí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstarší člověk na světě oslavil 116. narozeninyVideo: Reuters

 
Článek

Mezi šedesátitisícovou populací města je 95 lidí starších sto let. Místní zdravotnické úřady se proto nyní rozhodly zahájit výzkum stravovacích návyků těchto osob, aby poodkryly tajemství dlouhověkosti, píše agentura AFP. Kimura se narodil 19. dubna 1897 a byl Guinnessovou knihou rekordů uznán jako nejstarší žijící člověk světa.

Kimura patří mezi posledních 12 lidí, u nichž je potvrzeno, že byli svědky života ve třech po sobě jdoucích staletích. Kromě něj už jsou to samé ženy, napsal zpravodajský server BBC News, který připomíná, že nejstarší žena světa Misao Okawaová je rovněž Japonka.

Kimura pracoval do svých 65 let jako poštovní doručovatel a poté se dal na farmaření, u kterého vydržel až do svých 90 roků. V současné době žije ve svém domě v Kjótangu, kde se o něj stará vdova po jeho vnukovi. Oslavenec, který má sedm dětí (pět z nich je stále naživu), 15 vnoučat (14 naživu), 25 pravnoučat a 13 prapravnoučat, dostal k pátečnímu výročí množství blahopřání, mezi nimi i jedno od premiéra Šinzóa Abeho, jenž ho pozdravil prostřednictvím videa.

Stojí za dlouhověkostí stravovací návyky?

Japonské úřady zajímá, proč se tolik lidí v Kjótangu dožívá více než 100 let. Tajemství má poodhalit studie jejich stravovacích návyků.

"Chtěli bychom detailně prozkoumat stravovací návyky pana Kimury a asi 50 dalších lidí z města, kteří překročili stovku. Zajímá nás, co jedí a kolik. Především zjišťujeme, kolik soli konzumují," řekl agentuře AFP jeden z místních činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám