Hlavní obsah

V jihoafrickém dole našli vzácný modrý diamant

V jihoafrickém diamantovém dole Cullinan se našel vzácný modrý diamant, který má 25,5 karátu a váží tedy něco přes pět gramů. Nález drahokamu ohlásil ve čtvrtek vlastník dolu, společnost Petra Diamonds. Cena akcií firmy v souvislosti s tímto oznámením vzrostla o pět procent, protože se čeká, že prodej diamantu jí přinese obrovský zisk.

Foto: http://www.petradiamonds.com

Modrý diamant z jihoafrického dolu Cullinan

Článek

Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými, tento je navíc velmi kvalitní. V roce 2008 se v tomtéž dole našel modrý diamant o váze 26,6 karátu a z něj vybroušený sedmikarátový kámen později v aukci vynesl 10,5 miliónu švýcarských franků (přes 220 miliónů korun).

Loni v listopadu si modrý diamant z jihoafrického dolu, který vážil 10,48 karátu a byl veliký zhruba jako mandle, našel kupce za 10,27 miliónu švýcarských franků (218 miliónů korun). Tím byl stanoven nový cenový rekord za karát.

Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa – Cullinan, který se našel v roce 1905. Váha původního kamene byla 3106 karátů, po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty. Cullinan I. neboli Hvězda Afriky je zasazen v královském žezle a s 530 karáty je druhým největším broušeným diamantem na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám