Hlavní obsah

Slunce vylákalo v pražské zoo poprvé do výběhu dvouměsíční slůně Situ

Právo, Stáňa Seďová
Praha
Aktualizováno

Teploty okolo dvaceti stupňů a sluneční paprsky nadchly nejen lidi bažící po jaru. Konečně dodaly odvahu i slonímu mláděti a slonicím, aby si poprvé prohlédly výběh Údolí slonů v pražské zoologické zahradě.

Sloní mládě vyšlo poprvé do nového výběhuVideo: Novinky

 
Článek

Dvouměsíční slůně Sita v doprovodu dalších šesti samic v pondělí poprvé vyzkoušely venkovní výběh nového pavilónu v pražské zoo. Pro sloní holčičku, která byla pokřtěna v den slavnostního otevření pavilónu, to byly vůbec první krůčky po trávě.

Mimo pavilón společně se všemi ostatními samicemi opravdu poprvé takříkajíc vystrčila chobot, protože když k tomu dostala prve příležitost při otvíračce 30. března, chladné podnebí a nízká teplota ji vyděsily natolik, že raději zůstala s ostatními v zázemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Sloní samička Sita poprvé ve výběhu v pražské zoo

„I když jsme se snažili vpustit do výběhu jiné samice, začaly si zahrazovat cestu a prostě nešly. Sloní skupina, která se tu během kratičké doby vytvořila, při sobě pevně drží, takže kromě samce odmítaly jít do výběhu, dokud nepůjde celé stádo,“ vysvětlil mluvčí Zoo Praha Michal Šťastný.

 Zoo už má vybrané další dvě slonice

„Celou dobu slonice hodně komunikovaly mezi sebou, vše si ohmatávaly, procházely si dokola venkovní prostor, který má 8,5 tisíce metrů čtverečních, a kníkaly, tak jak jsme u nich zvyklí. Nyní už se s radostí předvádějí návštěvníkům,“ popsal mluvčí první reakci slonů na nový výběh.

Foto: Petr Horník, Právo

Slůně Sita

Do krásného nového pavilonu navíc už příští rok pravděpodobně přibydou další dvě slonice.

„Při slavnostním otevírání nám tento dar přislíbil ředitel srílanské zoo Anura De Silva a půjde-li vše jak má, už příští rok by mohli návštěvníci poznat další dvě samice,“ prozradil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že pražská zahrada si už dopředu dvě slonice na Srí Lance vybrala.

Reklama

Související články

V pražské zoo zemřel orangutan Kama

V pražské zoo zemřel jednačtyřicetiletý orangutan Kama. Kama byl již starý a dlouhodobě nemocný, zemřel na selhání orgánů, uvedla zoo. Jednalo se o prvního...

Výběr článků

Načítám