Hlavní obsah

Statečný průvodce skočil po krku obří krajtě

Novinky, Klára Fischleinová

Krajty barmské jsou na Floridě nezvaní hosté. Svým parazitováním narušují rovnováhu tamního ekosystému. Mladý průvodce jednu z nich ulovil při projížďce národním parkem Everglades. Had byl ovšem mnohem silnější, než mladík předpokládal.

BEZ KOMENTÁŘE: Akční průvodci ve floridském národním parku jen taktak zdolali mohutnou krajtu

 
Článek

Na Floridě se staly krajty barmské velkým nepřítelem a narušovatelem rovnováhy v přírodě. Problémem jsou i pro zdejší obyvatele. Rychle se množí a nemají přirozené nepřátele. Oborníci přemnožené krajty podezírají mimo jiné z úbytku ohroženého floridského pantera. Florida s tímto hadím škůdcem zápasí už víc než 10 let.

O jednu krajtu méně je na Floridě díky nebojácnému šestadvacetiletému průvodci z floridského národního parku Everglades. Ten provázel čtyřčlennou rodinu návštěvníků na projížďce loďkou, když někdo ze skupinky zpozoroval ve vodě hada. Tommy Owens se na krajtu okamžitě vrhnul, chytil ji, ale zjistil, že má nebezpečně velkou sílu. Omotala se mu kolem paže a divoce se bránila.

Krajty na Floridě

V roce 2009 na Floridě uškrtila přes 3,5 metru dlouhá krajta barmská dvouletou holčičku, když se v noci vyplazila z terária.

Na podzim roku 2011 vědci zkoumali zhruba pětimetrovou krajtu, v jejíchž útrobách našli dospělou srnu.

V srpnu 2012 byla na Floridě ulovena přes šest metrů dlouhá krajta važící 74 kilogramů. V jejím těle se našlo 87 vajíček.

Na pomoc Owensovi přispěchal kolega Warren Wortman. Přes tři metry dlouhého hada uspali a zabili. Návštěvníci byli ze zápasu nadšeni. Mysleli si, že to celé bylo součástí prohlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám