Hlavní obsah

V Polsku mají dům obrácený vzhůru nohama

Právo, Pavol Minárik (Varšava)
Varšava
Aktualizováno

V severopolské obci Szymbark nedaleko Gdaňska postavili dům obrácený vzhůru nohama. Slouží jako připomínka bývalého režimu. Má vše, co se na takovou poschoďovou dřevostavbu se sedlovou střechou patří, až na to, že jeho základy nejsou zapuštěné do země, nýbrž se namísto střechy tyčí k nebi.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům stojí na střeše

 
Článek

Atrakci vybudovali místní dobrovolníci pod vedením architekta Daniela Czapewského. Dům byl několikanásobně dražší než standardní stavba. „Jen na vybudování základů jsme spotřebovali 200 kubických metrů betonu a celý obrácený dům drží pohromadě speciální železná konstrukce. Stavěli jsme ho čtyřikrát déle, než je u běžného domu zvykem,” řekl Czapewski listu Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Dům v Szymbarku postavili obrácený na střechu.

Do obráceného domu vstupují návštěvníci střešním oknem a v něm se pohybují po stropě. Nad hlavami jim visí nábytek z dob reálného socialismu, i černobílý televizor a rádio, z něhož hovoří bývalý generální tajemník komunistické strany Edward Gierek. Mimořádně nezvykle působí postele, noční stolky, skříně, ale hlavně toaleta, umyvadlo a vana upevněné nad hlavami návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Stavba byla dražší a náročnější než u standardních domů.

„Všechno tady připomíná časy polského socialismu, kdy v podstatě nic nestálo pořádně na nohách, ale na hlavě,“ řekl Czapewski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám