Hlavní obsah

Z narkomana hrdinou. V kolejišti nasadil vlastní život

– Filadelfie
Novinky, vps

Američan Christopher Knafelc často přemýšlel, zda je dobrým člověkem. Závislosti na drogách se zbavil už před dvěma lety, ale stále o sobě měl pochyby. Teď mu výrazně narostlo sebevědomí. Minulý čtvrtek totiž bez váhání skočil do kolejiště metra, aby zachránil muže, který tam spadnul. Informoval o tom deník Philadelphia Daily News.

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý narkoman zachránil muže, který spadl do kolejiště metra

 
Článek

Knafelc seděl na lavičce ve filadelfské stanici Cecila B. Moorea, když vtom si všiml, jak někdo spadl do kolejiště. I když věděl, že vlak může přijet každou chvílí, neváhal a skočil za ním. Poté křičel na dozorčího, ať zastaví přijíždějící vlak. Muži držel hlavu a krk v bezpečné poloze přibližně 15 minut, než na místo přijeli hasiči a vytáhli ho ven.

Dvaatřicetiletý Američan se nebál ani elektrického proudu. Myslel si, že koleje jsou bezpečné. Náčelník dopravní policie Thomas Nestel, který Knafelce označil za hrdinu, ovšem uvedl, že v tomto ohledu neměl pravdu. Proud je totiž veden vzdálenější kolejí. Smrtelné nebezpečí tak bylo jen metr daleko.

S drogami začal brzo

Knafelc začal s užíváním heroinu už na střední škole. I přes svou závislost byl schopen tři roky studovat neurobiologii na univerzitě v Pittsburghu, ze kterého pochází. Drogy ho ale postupně ovlivňovaly natolik, že musel skončit.

Příštích několik let mnohokrát změnil bydliště, několikrát se pokusil vyléčit na rehabilitační klinice, ale bez úspěchu. Nezůstalo jen u drog. Jeho rejstřík trestů obsahuje krádeže, řízení pod vlivem nebo bez platného oprávnění. Změna přišla až s narozením jeho dcery, ovšem ne hned. „Nepamatuji si moment, kdy jsem ji poprvé držel,“ popsal Knafelc sílu své závislosti.

K obratu došlo až o několik týdnů později, když jeho dcerka plakala v kolébce. Zvednul ji, ona přestala a podívala se na něj. „Byl to její první úsměv. Byla to ta nejsilnější věc, kterou jsem kdy cítil. Silnější než jakékoliv drogy,“ řekl Američan.

Pomohl jako jediný

Náprava ale byla těžká, stále tu totiž byl nátlak jeho starých přátel. I tak se ale Knafelc držel. Definitivně se osvobodil až po odstěhování ke své matce do Filadelfie. Svůj život se stále snaží dát do pořádku, ve zmíněný čtvrtek se zrovna vracel z filadelfské Temple University, kde se pokoušel získat práci.

Záchrana 63letého muže tak pro něj je dalším střípkem do mozaiky vedoucí k nápravě. „Hodně lidí se kouká na závislé na drogách a rovnou je odsoudí. Ale lidé se mohou změnit,“ dodal Knafelc s tím, že byl jediným, kdo byl při nehodě ochotný pomoct.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám