Hlavní obsah

Pizzu pálivou jako pepřový sprej dojedlo jen devět z 1307 strávníků

Novinky, Jakub Kynčl
Brighton

Asi nejznámější ďábelská paprička světa Bhut Jolokia není schopná konkurovat pálivosti, kterou strávníkům přináší Saltdean Sizzler pizza v britské restauraci Paul's Pizza. Zatímco Bhut Jolokia disponuje pálivostí zhruba 1,6 miliónu Scovilleho jednotek, pizza pálí dvojnásobně. Její tvůrce Paul Brayshaw totiž používá k její výrobě navíc tzv. kapsaicinový extrakt.

BEZ KOMENTÁŘE: Při konzumaci nejostřejší pizzy na světě se strávníci pekelně zapotí

 
Článek

Pizzerie v městečku Saltdean nedaleko Brightonu ve Východním Sussexu začala v loňském roce prodávat pizzu nesoucí název Saltdean Sizzler (Saltdeanské zasyčení). Společně s ní uvedla i zeď slávy a zeď hanby. Na jednu stranu se dostávají jména těch, kteří pizzu pokořili, na druhé jsou ti, které naopak pizza dostala do kolen. Počty rozhodně vyrovnané nejsou. Na jedné straně je totiž devět osob, na druhé 1298.

"Vždy jsem měl rád pálivá jídla, a tak se mi i tento nápad usídlil v hlavě. Pizza má krásnou rajčatovou barvu, ale přidaná omáčka ji mění na ďábelsky tmavě rudou. Sám jsem dokázal sníst jen dva kousky. Abyste se dostali na zeď slávy, musíte spořádat všech šest," uvedl majitel pizzerie.

Brayshaw již zkontaktoval zástupce Guinnessovy knihy rekordů, kteří jej požádali, aby jim poslal vzorek pizzy, aby mohli prověřit její pálivost. Předběžně jej už však informovali o tom, že mu titul zřejmě udělen bude. Pálivost pizzy by měla činit přibližně 3,2 miliónu Scovilleho jednotek, na rekord by přitom stačil zhruba "jen" jeden milión. Pro představu omáčka tabasco má sílu zhruba pěti tisíc Scovillů. Pepřový sprej pak obvykle disponuje pálivostí tři až šest miliónů Scovillů.

Nekončící bolest

Pizza stojí necelých 11 liber a podle těch, kteří ji dokázali spořádat, je bolest spojená s jejím pojídáním ničím v porovnání s následky jejího trávení další den.

"Bolest začala ještě před zakousnutím do pizzy. Jak se jí moje rty dotkly, začaly hned obrazně hořet. Nešlo o žádný uspokojivý pocit, jen bolest. Bylo to nesnesitelné. Měl jsem velký strach začít polykat. Bolest začala mizet zhruba po 20 minutách, ale poté začaly nekonečné žaludeční křeče. Už bych to neudělal nikdy znovu a nikomu to nepřeju," uvedl jeden z hostů, 28letý Christopher Barnard, který se o pokoření pizzy marně pokusil.

Reklama

Výběr článků

Načítám