Hlavní obsah

V loterii vyhrál 55 miliónů. Dnes má na účtu pár drobných

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Angličan Roger Griffiths vyhrál v roce 2005 v loterii v přepočtu téměř 55 miliónů korun, myslel si, že zajistil svou rodinu na celý život. Kombinace špatných investic, ekonomické krize a rozmařilého životního stylu ho ale přivedla na mizinu, navíc skončilo i jeho manželství. Deníku The Sun v pondělí přiznal, že dnes má na účtu pár liber a sotva stíhá splácet své dluhy.

Část písně z alba, za které Roger Griffiths zaplatil 750 tisíc korun

 
Článek

Krátce po vyplacení peněz si začali Griffiths a jeho žena Lara dosyta užívat nově nabytého jmění. Jezdili na luxusní dovolené, pořídili si porsche, flámovali s celebritami, nastěhovali se do domu za 20 miliónů korun a své dvě děti poslali na soukromou školu s tří set tisícovým ročním školným.

Griffiths si navíc splnil sen a zaplatil 750 tisíc korun za natočení desky se svou hudební skupinou ze střední školy. Album ale bylo naprostým propadákem, prodalo se ho totiž pouze 600 kusů.

Jakmile si jednou zvyknete na milionářský styl života, je těžké vrátit se zpět.
řekl Roger Griffiths

V tu dobu to manželům ještě nevadilo. Za několik miliónů si totiž zařídili salón krásy, který jim měl zajišťovat stálý příjem. Dvaačtyřicetiletý Griffiths dokonce opustil svou solidně placenou práci IT manažera. Se ženou plánoval, že díky investicím do akcií a nemovitostí se jim podaří výhru z loterie zdvojnásobit.

Problémy přišly se světovou finanční krizí

Čáru přes rozpočet jim ovšem udělala finanční krize v roce 2008. Hodnota jejich finančních investic během pár týdnů spadla na polovinu a salón prodělával měsíčně přes sto tisíc korun. Manželé tak museli sáhnout po penězích, které si nechali stranou jako „nedotknutelné úspory“.

„Nechtěli jsme jít pod určitou hranici, ale nešlo tomu zabránit. Přicházeli jsme rychle o peníze. Bylo to strašné, nedalo se to zastavit. Jakmile si jednou zvyknete na milionářský styl života, je těžké vrátit se zpět. Byli jsme pod obrovským tlakem,“ řekl Griffiths.

Nakonec situace zašla tak daleko, že manželé museli vybrat tři milióny z jejich zbývajících investic. Vše ovšem padlo na splacení životních nákladů a dalších účtů. Poslední rána pak přišla v prosinci roku 2010. Jejich dům vyhořel, čímž vznikla čtyřmiliónová škoda.

Některé výdaje manželů Griffithsových (v Kč)
20 miliónůkoupě luxusního domu
6 miliónůkoupě a zařízení salónu krásy
4 miliónyškoda vzniklá požárem v domě
3 miliónyzaplacení dluhů
1,5 miliónuvůz značky Porsche
900 tisícluxusní dovolené (např. New York, Monako, Dubaj)
750 tisícnahrání alba
300 tisícroční školné

O pár měsíců později nastal konec 14letého manželství. Lara zůstala ve starém domě, zatímco její manžel se odstěhoval do dvoupokojového domku, který původně koupil jako investici. Musel ovšem rozprodat téměř všechno vybavení, aby měl na splácení dluhů.

„Občas chodím po domě a říkám si, jak se tohle všechno mohlo stát. Do určité míry jsem za to odpovědný pouze já sám, ale také se cítím podveden ekonomickou krizí. Mé štěstí skončilo výhrou v loterii,“ dodal Angličan.

Griffiths teď pracuje jako personalista na volné noze a přiznává, že peníze, které vydělá, sotva stačí na zaplacení dluhů a jeho životních nákladů. „Zašlo to tak daleko, že si musím půjčovat peníze od rodičů. Bez nich bych byl v problémech. Měl jsem všechno, ale teď je to pryč,“ zakončil bývalý boháč svou zpověď.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouz vyhrál v loterii přes čtyři miliardy

Sumu téměř 170 miliónů eur (tedy zhruba čtyři a čtvrt miliardy korun) vyhrál v úterním losování loterie Euromiliony francouzský hráč. Jde o třetí nejvyšší...

Výběr článků

Načítám