Hlavní obsah

Koupil si ústřici na kocovinu a našel v ní vzácnou perlu

Newquay

Angličan James Humphries léčí kocovinu svérázným způsobem – ústřicemi. Pokud ho po náročné noci bolí hlava, koupí si dvě tyto pochoutky a hned je mu lépe. Tento zvyk se mu bohatě vyplatil, o tomto víkendu totiž v jedné z ústřic objevil vzácnou perlu. Pokořil tím pravděpodobnost jedna ku miliónu, ústřice obrovská totiž tvoří perly velmi vzácně.

Foto: Profimedia.cz

Angličan našel vzácnou perlu. Ilustrační foto

Článek

Perly vznikají v mlžích perlotvorkách rodu Pinctada, zatímco ke konzumaci se loví ústřice rodu Crassostrea.

„Dávám si dvě ústřice každou sobotu ráno. Jsou nejlepší na kocovinu. Osvěží, jsou chutné a lepší než plechovka energetického nápoje. Tak jsem si zase dvě dopřával, když jsem najednou objevil něco tuhého v ústech. Myslel jsem, že mi vypadla plomba. Když jsem to vyplivl, zjistil jsem, že je to perla. Byla malá, ale dokonale kulatá, hned jsem si ji zamiloval. Přemýšlím, že si z ní nechám vyrobit šperk, možná nějakou stříbrnou rybku, která bude mít oko z té perličky,“ uvedl Humphries pro britský deník Daily Telegraph.

Ústřice koupil u prodejce ryb E. Rawle & Co. fishmongers v Newquay v hrabství Cornwall. „Nejsem biolog, ale musí to být vzácná perla. Pracuji tu třicet let, prodal jsem tisíce ústřic, ale nikdy jsem neviděl perlu v ústřicích. Můj otec v oboru pracuje déle a také o tom nikdy neslyšel,“ tvrdí majitel obchodu Gareth Horner.

Její hodnota je nevyčíslitelná

„Vzhledem k její raritě je tuto perlu těžké ocenit. Ale pro Jamese musí mít nevyčíslitelnou hodnotu. Je hezky kulatá a nádherně se třpytí. Je to krásná perla,“ ocenila nález Heather Bellová z klenotnictví ve městě Newquay.

Divoké perly jsou velmi vzácné, ty z ústřic ještě vzácnější. Obecně vznikají perly v mlžích tak, že do lastury vnikne zrnko písku, které se snaží živočich jako cizorodou částečku obalit perletí, jíž jsou potaženy také vnitřní stěny lastur. Perleťové vrstvy přitom vylučuje mlž v tenoučkých vrstvách mnoho let, nejvzácnější jsou pak perly s dokonale kulatým tvarem.

Většina dnes prodávaných perel však nepochází z divokého lovu, ale produkuje se na farmách. Do mladé perlotvorky vpraví farmáři zrnko písku záměrně a mlže intenzivně živí, aby rychle rostli a tvořili perly. V čistých sladkých vodách žije také perlorodka říční, která produkuje říční perly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám