Hlavní obsah

Řidiči se zasekl plyn. Přes hodinu kličkoval mezi auty rychlostí 180 km/h

Novinky, vps

Hrůzné desítky minut prožíval ve svém voze 16letý Američan Elez Lushaj. Při jízdě po jedné z texaských dálnic se mu zasekl plynový pedál, a mladík tak musel téměř 200 kilometrů kličkovat mezi ostatními auty v rychlosti až 180 kilometrů za hodinu. Policie se mu snažila pomoct, ale neúspěšně. Lushaj nakonec skončil se svým hyundai v kotrmelcích, nic vážného se mu ovšem nestalo, informoval portál ABC News.

BEZ KOMENTÁŘE: Šestnáctiletý řidič se hodinu řítil stoosmdesátkou se zaseknutým pedálem

 
Článek

K incidentu došlo už v prosinci, ale záběry byly zveřejněny až tento týden. Pořídila je palubní kamera policejního vozu, který Lushaje následoval. Mladík totiž ihned poté, co se dostal do problémů, volal na tísňovou linku.

„Jsem uvězněn ve svém autě. Nemůžu zastavit, jedu 180 kilometrů za hodinu. Prosím, udělejte něco,“ líčil operátorce svou situaci.

Čerstvý majitel řidičského průkazu už v tu chvíli vyzkoušel vše možné i nemožné. Zkoušel vytáhnout plynový pedál zpět nahoru, ale nešlo to. Nefungovaly ani brzdy. Policie okresu Rockwall vyslala za Lushajem hlídku, která byla poblíž.

Nevěděli, jak ho zastavit

„Trvalo mi asi osm kilometrů, než jsem ho dohnal. Musel jsem jet více než 190 kilometrů za hodinu, abych se udržel před ním. Ostatním autům se vyhýbal docela dobře, vzhledem k tomu, jak krátce má řidičák,“ uvedl policista Tim Williamson, který se snažil mladíkovi pomoct.

Williamson nemohl přijít na žádný bezpečný způsob, jak auto zastavit. Operátoři mezitím kontaktovali dealera automobilky Hyundai a snažili se najít řešení. Nikdo si ovšem nevěděl rady. Paliva totiž ve voze bylo víc než dost, a tak nešlo čekat na to, až dojde.

Nakonec se Lushaj po více než hodině náročné jízdy nezvládl vyhnout jednomu z nákladních vozů a po čtyřech kotrmelcích skončil mimo silnici. Hasiči museli odříznout střechu auta, aby se k mladíkovi dostali, ale ten i přes děsivě vypadající nehodu neutrpěl žádná vážná zranění. Byl při vědomí a komunikoval se záchranáři.

Automobilka o nehodě nevěděla

Nehoda se podle rockwallské policie odehrála už 2. prosince. Nebylo vzneseno žádné obvinění, událost proto nebyla podrobněji vyšetřována. Není také jasné, proč nebyla nehoda až do tohoto týdne nahlášena automobilce.

„Je téměř nemožné, aby došlo k samovolnému selhání akcelerátoru, brzd a převodovky najednou. Řidič porouchaného vozu se nám neozval, neměli jsme tak šanci automobil zkontrolovat. Zajímalo by nás, proč jsme o tomhle téměř tři měsíce nevěděli,“ uvedl ve vyjádření pro ABC tiskový mluvčí Hyundai Jim Trainor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám