Hlavní obsah

Šest metrů dlouhý a tunu těžký krokodýl zemřel na průjem

– Manila

Na Filipínách uhynul největší krokodýl mořský držený v zajetí. Více než tunu vážící plaz Lolong byl odchycen před dvěma lety na jihu souostroví. Podle místních činitelů plaz již nějakou dobu nebyl zcela fit. V neděli jej místní našli ležet s nafouklým břichem vzhůru a o několik hodin později konstatovali, že je po smrti, napsala agentura AP.

Lolong na archivním záběru

Článek

Filipínci ohromného krokodýla mořského podezírali z usmrcení několika lidí. Poté, co jej v září 2011 chytli, se v odlehlém městě Bunawan stal atrakcí nově vzniklého parku a výzkumného střediska, kam se na něj jezdili dívat turisté. Loni byl s délkou 6,17 metru zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako největší slanovodní krokodýl držený v zajetí.

BEZ KOMENTÁŘE: Lolong na archivních záběrech v dobách své největší slávy

Zdravotní problémy se u Lolonga, jehož stáří se odhaduje na více než 50 let, objevily zhruba před třemi týdny. Podle serveru philstar.com pozřel nylonový vlasec.

"Od minulého měsíce odmítal jíst a všimli jsme si změny barvy jeho exkrementů," řekl podle serveru BBC starosta Bunawanu Edwin Elorde. Personál prý zaznamenal, že břicho plaza se "neobyčejně nafukuje". Lokální média informovala, že zemřel na nepřetržitý průjem.

"Nevíme, co se mu stalo. Jeho smrt je opravdu záhadou a musím přiznat, že jsem z toho v depresi," dodal Elorde, který prý plaza chvíli před smrtí držel v náručí. Podle veterináře Alexe Collantese mohlo mít na uhynutí zvířete vliv nebývale chladné počasí.

Chytali ho tři týdny

Do odchytu Lolonga před 18 měsíci se zapojilo zhruba třicet místních obyvatel. Po třech týdnech ho nakonec nalákali na zdechlinu prasete a lapili ho pomocí ocelových lan. Krokodýl podle některých informací usmrtil dvanáctiletou dívku a jednoho rybáře.

Krokodýl mořský (Crocodylus porosus) je největší druh tohoto plaza na světě, údajně se může dožít i více než sta let a dorůst až sedmimetrové délky. Životním prostorem tohoto zvířete jsou především pobřežní oblasti, navzdory svému jménu se nevyhýbá ani sladkovodním tokům.

Podle australských médií by po Lolongovi mohl štafetu největšího slanovodního krokodýla v zajetí převzít 5,48 metru dlouhý Cassius. Plaz žije na krokodýlí farmě v australském Queenslandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám