Hlavní obsah

Jadernou ponorku může vyřadit z provozu malý žraloček

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná ponorka se může zdát jako ta nejnebezpečnější věc v oceánu, nicméně i ji dokázal z provozu vyřadit žralok. A nejde přitom o nijak velký druh.

Foto: NOAA

Žraloček brazilský

Článek

Žraloček brazilský (Isistius brasiliensis) má rozměry asi jako domácí kočka, ale jeho malé čelisti dokázaly napáchat poměrně velké škody. V několika případech dokázal podle serveru National Geographic "oslepit" i jaderné ponorky.

Tento druh žraloka se zuřivě zakusuje do čehokoliv měkkého, při jednom ze svých útoků vysekal okrouhlé díry i do kaučukového krytí sonaru. Takto napadené ponorky se musely stáhnout a následně byly všechny vybaveny pevnějším krytím.

Foto: NOAA

Ryba pokousaná žraločkem brazilským.

Podobný problém se objevil i u podmořských kabelů. Po jejich "napadení" žraločkem brazilským museli technici jejich krytí vylepšit materiálem vyztuženým skelnými vlákny.

Žraloček brazilský má v poměru k čelistem vůbec největší zuby ze všech druhů žraloků. Jeho čelisti jsou uzpůsobeny k tomu, aby získával potravu z těl větších ryb a kytovců. Zakousne se a rotuje kolem své osy tak, aby rychle oddělil velký kus masa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám