Hlavní obsah

Moře vyplavilo v Anglii tisíce hvězdic

– Cleethorpes
Novinky, vps

Na pláži u anglického města Cleethorpes se objevily odhadem čtyři tisíce hvězdic, několik tisíc vajíček surmovek a také různé druhy mušlí. Odborníci předpokládají, že za tímto jevem stojí bouřlivé počasí, které živočichy vyvrhlo z mělkých vod na pobřeží. Informoval o tom MailOnline.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře vyplavilo v Anglii tisíce mrtvých hvězdic

 
Článek

Hvězdice se v moři většinou pohybují samostatně nebo v malých skupinách, ale v případě rozmnožování nebo v oblastech bohatých na potravu se vyskytují v obrovském množství. Tito ostnokožci se přichytávají na mořském dně a jsou proto velmi zranitelní v případě bouří, kdy je silné proudy odtrhnou ode dna a odnesou až na pobřeží.

„Vzhledem k tomu, že tu jsou vajíčka surmovek a různé mušle, tedy obyvatelé mělkých vod, a společně s nimi i hvězdice růžové, je pravděpodobné, že tohle způsobilo bouřlivé počasí,“ řekl mluvčí britské Společnosti pro ochranu moří Richard Harrington.

K pobřeží u města Cleethorpes se dostalo víc hvězdic než zmíněné čtyři tisíce, ale část z nich se udržela v mělkých vodách a přežila. Ty vyvržené na pláž uhynuly a poté se na nich začali krmit racci.

Harrington uvedl, že podobné události se na severovýchodním pobřeží Anglie stanou několikrát do roka, nejčastěji během zimy a v písečných oblastech.

„Tato uvíznutí bývají spojována s rozmnožováním. Většina vyvržených živočichů jsou dospělí jedinci, ale hvězdice se množí spíše na jaře a v létě, takže v tomto případě je to nepravděpodobné,“ dodal Harrington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám