Hlavní obsah

Sjezdovka jako skokanský můstek: Lyžař se proletěl desítky metrů

Novinky, vps

Na skokana na lyžích si na chvíli zahrál dvacetiletý Američan Zane Enders. V lyžařském areálu na Mammoth Mountain, nejvýše položeném v celé Kalifornii, provedl skok, který by se na takovém malém můstku rozhodně neztratil. Několik desítek metrů dlouhý let ustál s bravurou, je mu ovšem vyčítáno, že kromě sebe mohl ohrozit i jiné lyžaře.

BEZ KOMENTÁŘE: Sjezdovka jako skokanský můstek: Lyžař se proletěl desítky metrů

 
Článek

Enders si dal dlouhý rozjezd, těsně před terénním zlomem se srovnal do správného směru a pak už následoval let. Ve vzduchu několikrát prudce zamával rukama, aby udržel rovnováhu, a pak perfektně dopadl na obě nohy. Dole už jenom zvedl obě ruce ve vítězném gestu.

Mladíkův skok je mnohými zaměňován za omyl, původně údajně tak daleko skočit nechtěl. To je ale jen klam. Enders měl na rozjezdovém svahu a na hraně kopce pozorovatele, kteří mu zajišťovali čistou cestu. Při krátkém skoku by navíc neměl důvod nechat se natáčet.

I přesto mu je kritiky vyčítána bezohlednost. Podle nich stačilo málo a Enders, který studuje na univerzitě v Utahu a závodně se věnuje cyklistice, mohl někomu ublížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám