Hlavní obsah

Tito lidé zemřou v roce 2013, předpovídá morbidní žebříček

Novinky, vps

Internetová stránka Deathlist.net zveřejnila každoroční seznam 50 lidí, u kterých je nejvyšší pravděpodobnost, že tento rok zemřou. Seznam tradičně vyvolává kontroverze, tvůrci ale kritiku odmítají. Žebříček totiž berou částečně s nadsázkou, navíc úspěšnost jejich předpovědi není kdovíjak vysoká. Patnáct nejzajímavějších kandidátů je uvedeno v sestupném pořadí ve videu.

BEZ KOMENTÁŘE: Tito lidé mají podle morbidního seznamu letos zemřít

 
Článek

Pravidla k vytvoření seznamu jsou jednoduchá. Můžou do něj být zařazení ti kandidáti, u nichž je pravděpodobné úmrtí v daném roce. Zároveň musí být tak známí, aby o jejich smrti informovala britská média. Jejich sláva ovšem nesmí vyplývat z faktu, že brzo zemřou.

Žebříček je sestavován pravidelně už od roku 1987, jeho autoři se ale nemohou pochlubit zrovna velkou úspěšností. V loňském roce se strefili ve 12 z 50 případů, v roce 2011 pak pouze v sedmi. V roce 1991 dokonce vyšli naprázdno. I tak je ale jistě nepříjemné, když člověk v seznamu najde své jméno.

Hugo Chávez i George Bush st.

Není překvapením, že někteří jedinci se v seznamu objevují opakovaně. Fidel Castro letos „slaví“ jubilejní desátou účast, herec Kirk Douglas dokonce jedenáctou a rekordmanem je slavný vlakový lupič Ronnie Biggs, který se v žebříčku objevil celkem třináctkrát. Letošními „nováčky“ jsou pak například Hugo Chávez nebo George Bush starší.

Jisté zlehčení se objevuje v popisu některých kandidátů. Prince Philipa, vévodu z Edinburghu, označili autoři žebříčku v narážce na jeho necitlivé výroky jako „příležitostného rasistu“. Margaret Thatcherová pak není v seznamu uvedena jako „Železná lady“, ale jako „Zlodějka mléka“. Je to připomenutí přezdívky, kterou získala jako ministryně školství po kontroverzním zrušení mléka zdarma pro děti do 11 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám