Pokud si člověk dopřeje bohatě ze sváteční nabídky jídel a má trávicí obtíže, měl by další den jíst jen střídmě. Od pálení žáhy a bolestí nadbřišku uleví volně prodejné přípravky s trávicími enzymy, jsou k dostání v lékárnách. Pokud se užijí během jídla, dá se potížím s žaludkem předejít.

Pokud samoléčba nezabere a zažívací potíže trvají týden či dva, je návštěva lékaře nutná. Samoléčba může být riziková, člověk by mohl zanedbat vážné onemocnění. "Návštěvu lékaře bych doporučil hlavně lidem nad padesát let, aby se případně včas odhalilo vážné onemocnění, hlavně nádorové," vysvětlil gastroenterolog Karel Kaše, který radí nepřejídat se, a jíst raději více jídel denně v menším množství.

Lepší jsou menší dávky častěji

"Ideální jsou tak čtyři až pět dávek jídla denně, než se jednou či dvakrát najíst k prasknutí," uvedl lékař. Problémy způsobují silně kořeněná a tučná jídla, alkohol a kouření. Pepř, chilli nebo feferonky by lidé s citlivým zažíváním měli vynechat, ostatní by je měli dávkovat s mírou.

Kaše povoluje po obědě pivo. "Jedno malé pivo po obědě je na zažívání vhodnější než třeba nealkoholický dráždivý nápoj. Tři či čtyři skleničky destilátu večer naopak mohou trávicí obtíže zvýšit," varoval Kaše.

Lékař napíše vhodné léky a při vážnějších problémech doporučí endoskopickou nebo chirurgickou léčbu. Na potíže se žaludkem se podávají léky, které sníží tvorbu žaludečních kyselin. Existují i léky na obtíže se slinivkou a žlučovými cestami.