Hlavní obsah

Mravenci si s dopravou poradí lépe než lidé

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Němečtí odborníci tvrdí, že mravenci mohou lidi naučit, jak regulovat dopravu a vyřešit tak jeden z největších problémů moderní společnosti. K tomuto zjištění dospěl Dirk Helbing z Drážďanské univerzity, který se při svých studiích mravenčích kolonií zaměřil na způsob, jakým mravenci regulují svůj pohyb.

Článek

Ve svém vědeckém testu Helbing a jeho kolegové ze dvou dalších univerzit zkoumali, jakým způsobem se mravenci míjejí, jak přecházejí mosty mezi svým hnízdem a zdroji potravy a jak si vybírají mezi dvěma stejně dlouhými cestami.

Cestu si značkují feromony

"Zajímalo nás, co mravence vede k tomu, aby si vybrali tu či onu cestu v mraveništi. Skutečně jsme v jejich jednání našli systém.," uvedl Helbing.

Vědci se domnívají, že si mravenci vybírají cestu podle feromonů, které za sebou na cestě zanechávají.

"Mravenci si cestu jakoby značkují. Čím více feromonu na chodníku je, tím je cesta atraktivnější pro ostatní. Když je v mraveništi málo mravenců, nebo jich není na cestě mnoho, využívají pouze jeden chodník. Jednoduše řečeno, pokud je cesta průchozí a schůdná, mravenci ji více označí a zatraktivní, takže další vědí, že tudy jednoduše projdou. Druhou cestu pak mravenci začnou využívat ve chvíli, kdy je ta první příliš přeplněná, respektive přeznačená feromony," vysvětlil Helbing.  

Algoritmus předejde dopravním zácpám

Podle odborníků je právě tento systém možné přenést do městské dopravy a redukovat tak rostoucí dopravní zácpy a předcházet i znečišťování ovzduší.

"Věříme, že se nám podaří použít matematický model mravenčího algoritmu, abychom mohli lépe zpracovat data o dopravě a předejít zácpám například zveřejňováním informací na internetu nebo prostřednictvím mobilů či médií," poznamenal Dirk Helbing.

Reklama

Související témata:

Související články

Mraveniště skrývala lidské lebky

Lidskou lebku objevil v mraveništi jednadvacetiletý mladík při procházce kolem lesa za obcí Mezina na Bruntálsku. Přivolal k děsivému nálezu policisty, kteří...

Ztracený Němec přežil díky mravencům

Německý turista, který se ztratil ve venezuelských lesích, přežil jen díky tomu, že se živil mravenci. Záchranářská hlídka ho našla až po šesti dnech...

Výběr článků

Načítám