Hlavní obsah

Policie v Kanadě vyřešila rozsáhlou krádež javorového sirupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottava

Kanadská policie podle všeho rozlouskla loupež století, při které ze skladů strategických rezerv zmizelo 3000 tun nejsladšího produktu této severoamerické země - javorového sirupu. Zadrženi byli tři lidé, po dalších pěti podezřelých je vyhlášeno pátrání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Informace o krádeži se na veřejnost dostala během léta a ihned vyvolala značný rozruch, protože od srpna 2011 do července 2012 zmizel sirup v hodnotě takřka 20 miliónů kanadských dolarů (385 miliónů korun). Lup se odhalil během rutinní kontroly skladiště St-Louis-de-Blandford v kanadské provincii Quebeck, kde byl sirup uchováván. Zloději místo sirupu kvůli utajení napustili do prázdných sudů vodu.

V průběhu vyšetřování, které se z Kanady rozšířilo i do sousedních Spojených států, se podařily najít asi dvě třetiny ukradené pochutiny.

Média o krádeži informovala jako o národní katastrofě. Asociace výrobců sirupu se proto snažila veřejnost uklidnit tím, že ukradené množství sirupu je sice veliké, ale ve srovnání se strategickými rezervami, které činí takřka 13 miliónů litrů, o nic nejde. Tyto zásoby jsou určeny pro zajištění vyrovnaných cen a dodávek tohoto produktu. Z provincie Quebec pochází 80 procent javorového sirupu, který je na světě vyprodukován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám