Hlavní obsah

V horském městečku se z pohřbených stávají záhadné mumie

Novinky, Markéta Klánská
San Bernardo

Vysoko v kolumbijské části And řeší obyvatelé malého městečka velkou záhadu. Těla pohřbená na hřbitově v San Bernardu, které leží asi jen 100 kilometrů od kolumbijského hlavního města Bogoty, totiž zůstávají po celá desetiletí nevšedně zachovalá. Jeden podobný případ ohromující „přírodní mumifikace“ následuje druhý.

Na hřbitově se dějí záhadné věci, mrtví se mění v nebývale zachovalé mumieVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Záhada mate jak obyvatele San Bernarda, tak nejrůznější vědce a turisty již téměř 60 let. Za tuto dobu se objevily stovky přírodních mumií a stále nikdo nedokáže vysvětlit, proč se 30 až 40 procent pohřbených po letech rozložilo jen částečně, nebo dokonce zůstalo vcelku včetně oblečení.

Správci hřbitova přitom ujistili média, že pohřbívaní lidé nejsou balzamovaní ani napuštěni žádnými chemickými látkami, které by zpomalily jejich rozklad. O těchto mumiích se tak mluví jako o přírodních.

Záhada má kořeny v roce 1957

Na záhadu přišli místní obyvatelé díky kolumbijskému zvyku. Mrtvé totiž nejprve ukládají v rakvi do pozemních hrobek a teprve po pěti letech jejich ostatky za přítomnosti blízkých členů rodiny přenášejí do menších schránek.

„Když rodiny v roce 1957 začaly na místním hřbitově exhumovat ostatky svých blízkých, postupně se začaly objevovat první mumie,“ uvedl pro agenturu Reuters farář Carlos Julio Cardenas Torres, který dohlíží na kostel a hřbitov v San Bernardu.

Většina mumií byla opět pohřbena, desítky jich ale zůstávají v malé kryptě pod hřbitovní kapličkou, než se jejich pozůstalí rozhodnou, jak s nimi dál naložit. Asi 14 mumií je navíc vystaveno, aby se o záhadě mohla dozvědět i veřejnost.

Mumifikace může souviset s potravou či polohou

„Na tento fenomén nemáme zatím žádnou odpověď. Zmiňují se ovšem dvě možnosti, z nichž jedna by mohla být platná. První se týká klimatu a s ním spojené teploty půdy, druhá je považovaná za přesnější a souvisí se složením potravy, kterou jíme,“ vysvětlil Cardenas.

Ačkoli mnoho místních obyvatel opravdu věří, že za přírodní mumifikací stojí jejich regionální strava, jiní s touto hypotézou nesouhlasí. Složení potravy místních se totiž od založení města na počátku 19. století příliš nezměnilo, mumie se ovšem objevují pouze necelých 60 let, přesněji od roku 1957, kdy byl hřbitov kvůli erozi přestěhován.

„Myslím, že odpovědí je aktuální geologická poloha hřbitova. Na starém hřbitově se to nikdy nestalo, nikdy,“ svěřil Jose del Carmen Rojas, který v městečku strávil celý svůj život.

Navzdory všem nejasnostem je jisté, že záhada dostala městečko San Bernardo na turistické mapy. Navštěvují ho i lidé z Evropy a Spojených států, kteří tak podporují ekonomiku regionu jinak závislého na zemědělské výrobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám