Hlavní obsah

Konec světa? Někteří Češi věří, že se něco stane, zjistil průzkum

Povyk kolem konce civilizace, který má údajně nastat 21. prosince, se stal předmětem průzkumu agentury SANEP, která zjišťovala, jak blížící se slunovrat vnímají obyvatelé České republiky. Z průzkumu vyplynulo, že více než jedna desetina Čechů očekává, že se toho dne stane „něco zásadního“. Jedno procento věří v setkání s mimozemšťany.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvěsti o konci světa vycházejí z výkladu jednoho z mayských kalendářních cyklů. O letošním zimním slunovratu totiž končí tzv. třináctý baktun a starodávná mytologie to doprovází tajemnou předzvěstí příchodu boha války jménem Bolon Yokta, který má sestoupit z nebes. Experti se na takovou interpretaci dívají skepticky a snaží se vysvětlit, že když jeden cyklus skončí, další prostě začne a žádné katastrofy to doprovázet nemusejí. Část laické veřejnosti se ale nechává okouzlit tajemnem a věří, že 21. 12. 2012 dojde, když už ne ke konci světa, tak alespoň k nějaké významné události.

Podle průzkumu SANEP věnuje informacím o konci světa pozornost v souhrnu více než pětina domácí populace (22,3 procenta). Více než desetina veřejnosti (10,1 procenta) se připravuje na možnost, že se něco stane a 7,2 procenta domácí populace je informacemi o konci světa znepokojeno.

Někteří doufají ve změnu k lepšímu

Většinová část domácí populace (72,9 procenta) neočekává žádné zvláštní události a je přesvědčena, že život půjde dál. „Není bez zajímavosti, že 9,5 procenta veřejnosti věří, že dojde k událostem, které změní myšlení lidstva k lepšímu,“ uvádí SANEP.

O tom, že se ve zmiňovaném dni určitě něco stane, je přesvědčeno 6,9 procenta Čechů. „Setkání s mimozemskou civilizací očekává v onen mytický den 21. 12. 2012 1,2 procenta veřejnosti a přírodní katastrofu očekává 0,8 procenta respondentů. Podle názoru 0,5 procenta dotázaných se v onen den naplní nejčernějších apokalyptické předpovědi,“ stojí v doprovodné zprávě k výsledkům zjišťování.

Konec světa je blud, před zlomem ale lidstvo stojí

Většina Čechů žádné panice z údajného konce světa nepropadá, ukázal průzkum. Z jeho výsledku nicméně zároveň vyplynulo, že více než polovina respondentů (59,3 procenta) je přesvědčena, že lidstvo i bez apokalyptických předpovědí stojí před zásadními událostmi.

Průzkumu se na počátku prosince zúčastnilo téměř 12 500 lidí ve věku 18-69 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám