Hlavní obsah

Čelo vánočního hudebního žebříčku atakuje obyčejný prodavač ryb

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční britská vánoční hitparáda může mít překvapivého vítěze. Velkou šanci uspět má totiž Pákistánec Mohamed Nazir, který se ještě před několika měsíci živil jako prodavač ryb. Na přilákání zákazníků používal chytlavou rapovou „písničku“, a právě ta zaznamenala takový úspěch, že s ním nahrávací společnost Warner Music podepsala na tuto píseň smlouvu a hodlá z něj udělat hvězdu.

Pákistánský prodavač ryb a jeho vánoční Ryba za jednu libru

 
Článek

Nazir se do Británie přistěhoval před rokem z Pákistánu, kde zanechal ženu se čtyřmi dětmi. Krátce po příjezdu začal prodávat ryby na londýnském tržišti Queen´s Market, přičemž velmi rychle přišel na to, že zákazníky si musí získat originálním způsobem. Složil proto písničku One Pound Fish (Ryba za jednu libru) a začal na ni lákat kolemjdoucí.

Úspěch se dostavil rychle, lidé navíc Nazira točili na video a nahrávky zveřejňovali na internetu. Různé verze jeho písně zhlédlo dohromady několik miliónů lidí. Toho si všimli šéfové nahrávacích společností, kteří chtěli zpeněžit jeho úspěch. Nazir nakonec podepsal smlouvu na jednu píseň s Warner Music a doufá, že si tak vydělá víc peněz než na tržišti.

Takhle lákal pákistánský prodejce ryb zákazníky přímo na ulici

Šance nemá malé, kromě velké hudební společnosti ho podporuje mnoho celebrit, nemluvě o široké fanouškovské základně. Té nevadí, že jejich idol zatím složil pouze jednu píseň, oceňují především jeho vtipnost. Nazir se snažil prorazit i v soutěži X Factor, ale neuspěl. Později mu však jeden z porotců napsal, že to byla chyba a měli ho pustit do dalšího kola.

„Píseň Ryba za jednu libru změnila můj život. Jsem šťastný, nadšený a pyšný na to, že jsem mohl nahrávat ve studiu,“ řekl BBC Nazir.

Hrozí mu vyhoštění

Každá popularita má ale i stinnou stránku a u Nazira to platí dvojnásob. Po jeho zviditelnění se na něj totiž zaměřil imigrační úřad a zjistil u něj nesrovnalosti. Nazir totiž do země přicestoval na studentské vízum, jenže školu přestal podle The Sunday Times navštěvovat už v březnu a věnoval se pouze práci.

Pákistánec ovšem tvrdí, že vždy pracoval pouze 20 hodin týdně, čímž by splňoval podmínky studentského víza. Úřad v jeho záležitosti zatím neučinil rozhodnutí a dále sbírá důkazy. Pokud by ale rozhodl v jeho neprospěch, následovalo by vyhoštění ze země.

V případě Nazirova úspěchu by se nejednalo o prvního neobvyklého vítěze vánoční hitparády. V roce 2009 se na protest proti výhercům soutěže X Factor, kteří hitparádu opanovali v předchozích čtyřech letech, vzbouřili fanoušci a na první místo dotlačili tehdy 17 let starý protestsong Killing In The Name od skupiny Rage Against The Machine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám