Hlavní obsah

Piano z filmu Casablanca je na prodej za desítky miliónů korun

Novinky, Michaela Cmíralová
New York

Je to právě piano z filmu Casablanca, které je po léta spojováno s těmi nejromantičtějšími melodiemi. Za léta od vzniku filmu se stalo ikonou, stejně tak jako samotný film. Nyní je v New Yorku na prodej za desítky miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Piano z filmu Casablanca se bude dražit v aukciVideo: Reuters

 
Článek

Osmapadesáti klávesové piano z oscarového filmu Casablanca, na které hraje postava Sama (Dooley Wilson) píseň „As time goes by“ je klíčovou rekvizitou v kultovní romantické scéně mezi Rickem (Humphrey Bogart) a Islou (Ingrid Bergmanová). Právě to byla i první scéna, kterou režisér filmu Casablanca Michael Curtiz natočil.

Piano je na prodej k příležitosti sedmdesátého výročí vzniku filmu, který měl premiéru v roce 1942. Místopředseda aukční síně David Redden odhadl jeho prodejní cenu někde mezi 15,6 až 23,4 miliónu korun.

Nejromantičtější rekvizita všech dob

„Myslím si, že Hollywoodské suvenýry získávají s časem na významu. V podstatě ještě roku 1988 bylo toto piano jen běžným hudebním nástrojem, ale jeho význam vzrostl, protože i film, ze kterého pochází, se s lety stává čím dál tím ikoničtějším. A právě toto piano je opravdovým symbolem celého filmu. Je to jedna z nejromantičtějších rekvizit všech dob,“ řekl Redden.

Z celkem osmi nominací na Oscara získala Casablanca v roce 1943 tři. A to za nejlepší film, režii a scénář.

Piano samo o sobě je velmi překvapivě vyvedené v zelených a žlutých barvách a je nezvykle malé. „Vidět to piano takhle je opravdu až zarážející, protože ve filmu ho vidíme pouze v černobílé. Ale ve skutečnosti je barevné. Je stále přesně takové, jaké bylo, když bylo použito pro natáčení, akorát ho nyní vidíme poprvé v reálných barvách. Bylo vyrobeno jako malé studiové piano, aby mohlo být snadno přemisťováno mezi stoly. Je tak velmi skladné a bylo vyrobeno v Los Angeles někdy ve třicátých letech,“ dodal Redden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám