Hlavní obsah

Hledá se majitel výherní sázenky na dvě miliardy. Zbývá jen pár hodin

– Stevenage
Novinky, Jakub Kynčl

Téměř dvacet let jsou Britové lákáni Národní loterií do hry sloganem "můžete to být vy". Toto motto však nyní získalo úplně nový rozměr pro 80 000 obyvatel měst Stevenage a sousedícího Hitchinu v hrabství Hertfordshire. Rodiny v těchto městech prohledávají peněženky a obrací domy vzhůru nohama ve snaze najít sázenku, která by držiteli přinesla zhruba 64 miliónů liber, tedy dvě miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Kdo je držitelem vítězné sázenky a přihlásí se vůbec? To jsou dvě hlavní otázky, které Britům nyní vrtají hlavou.

Článek

V červnu vedení loterie vyhlásilo, že vítězný tiket byl zakoupen v oblasti měst Stevenage a Hitchin. Jenže o šest měsíců později se o cenu stále nikdo nepřihlásil. A limit, do kterého se může majitel sázenky přihlásit, vyprší právě v úterý 4.12. ve 23:00. Pak hlavní cena propadne. V tomto případě by šlo o propadnutí historicky vůbec největší sumy v britské loterii.

Držitel dvoulibrové sázenky by si mohl za výhru ve svém městě pořídit zhruba 339 průměrných domků či třeba prostě jen dva milióny lahví francouzského šampaňského. Smutným pojítkem s podobně krásnými představami je i to, že by si zajistil přísun hromady prosebných dopisů od svých dávných spolužáků, vzdálených příbuzných a známých, o kterých už léta neslyšel.

Brigádníci na hledání sázenky

Majitel místní trafiky Umeš Sachania tvrdí, že mnoho lidí mělo za to, že vyhrálo. Všechna vítězná čísla 5, 11, 22, 34, 40 společně se šťastnými čísly 9 a 11 ale nenašel na svém losu zatím nikdo. Mnoho lidí uhodlo jen některá z nich a pak, když se dozvěděli výherní kombinaci a los neměli u sebe, mysleli, že třeba trefili všechna.

"Skoro každý si pamatuje svá čísla pouze přibližně. Měli jsme tu zákazníky, kteří se úplně nadchli myšlenkou, že vyhráli a pak byli zničení, že nemohli doma najít své losy. Jeden z nich si dokonce najal brigádníky, aby mu pomohli prohledat jeho dům, protože nechtěl nechat jakékoliv místo bez kontroly," uvedl Sachania.

Výherce mohl los vyprat, nebo už nežije

A zástupce loterie? Ten celé šílenství ještě podporuje tím, že odmítá říci, ve které trafice či prodejně byla sázenka podána a dokola opakuje, že k prodeji došlo v oblasti výše zmíněných dvou měst. V oblasti se navíc prohání lamborghini polepené texty, které mají lidi motivovat ke hledání sázenky.

Naprostá většina místních si již myslí, že se výherce nepřihlásí, protože nejspíš sázenku omylem vypral, nebo třeba zemřel. Zástupci loterie však tvrdí, že pamatují takové případy, kdy se vítěz přihlásil právě v poslední možný den.

V roce 2009 se například tímto způsobem přihlásil výherce o 2,5 miliónu liber (78 miliónů korun). Tentokrát je ve hře však mnohem víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám