Hlavní obsah

Posádka neovladatelné stíhačky se katapultovala pouhých 30 metrů nad zemí

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maracay

Záchrana doslova na poslední chvíli se podařila posádce v Číně vyrobené stíhačky Hongdu JL-8. Pilot prováděl při letecké show na venezuelském letišti Maracay-El Libertador nízký přelet, když v tom nad letadlem ztratil kontrolu. Posádka neváhala a okamžitě se katapultovala, letadlo pak skončilo během okamžiku v troskách.

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka nízko letící stíhačky se katapultovala pouhý okamžik před pádem

 
Článek

Incident se odehrál při leteckém dni, kterým venezuelské vzdušné síly slavily 92. výročí svého vzniku. Stíhačka byla v inkriminovaný okamžik odhadem 30 metrů nad zemí. Posádka tak měla minimum času na reakci, i tak ale kritickou situaci zvládla. Podle deníku The Daily Telegraph pilot i druhý pilot přežili.

Dvoumístná podzvuková stíhačka Hongdu JL-8, někdy také označovaná jako Karakorum-8, byla vyvinuta v druhé polovině 80. let Čínskou lidovou republikou ve spolupráci s Pákistánem. Jedná se o lehký útočný letoun, často také používaný k výcviku.

Stíhačka je vybavena vystřelovacími sedadly nula-nula, která umožnila pilotům bezpečné opuštění letadla. Tento systém totiž umožňuje katapultování i v malé výšce nebo při nízké rychlosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám