Hlavní obsah

V bitvě u Slavkova bude střílet unikátní originální dělo

Právo, Miroslav Homola
Slavkov u Brna

Zřejmě jediný funkční originál na světě. Tím je podle dobových plánů rekonstruovaný lehký polní kanón s originální bronzovou hlavní, jež byla odlita v roce 1811 v italské Pavii. Hlaveň je usazena na lafetě systému Gribeauval určené pro čtyřliberní kanóny. Tato děla sloužila v Napoleonově armádě ve výzbroji plukovního dělostřelectva pěchoty, jež bylo zformováno pro tažení do Ruska.

Dělo z bitvy u SlavkovaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na sobotní rekonstrukci bitvy u Slavkova zapůjčil dělo soukromý sběratel Vladimír Kočan, soudní znalec historických zbraní. Toto dělo bude později vystaveno v soukromé expozici, kterou připravuje Projekt Austerlitz.

Svoji veřejnou prezentaci si dělo výstřely odbylo v pátek, v předvečer rekonstrukce bitvy v místech, kde skutečně Napoleon v roce 1805 pobýval. Na Staré poště, která je v současnosti velmi zachovalou památkou v místech rozlehlého bojiště, kde se jedna z největších a poslední krvavá řež v dějinách klasického válečnictví odehrávala, dělo po 200 létech opět zahřmělo znovu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vladimír Kočan (vpravo v civilu) je sice soudním znalcem historických zbraní, o ceně svého unikátu však rozhodně mluvit nechtěl. Pro srovnání však uvádíme, že novodobá na zakázku vyrobená replika by přišla řádově na několik set tisíc korun.

„Rekonstrukce děla, které je sice nazýváno lehké, nicméně váží kolem tuny a do bitvy jej táhli čtyři koně a obsluhu tvořilo osm mužů, trvala zhruba šest let a bylo to velké dobrodružství a pátrání,“ popsal majitel unikátní funkční zbraně, která je pravděpodobně jediným kusem na světě. Podle Kočana se pouze fragmenty takového kanónu nacházejí v ruském Borodinu a v muzeu Arsenal ve Vídni.

Rekonstrukce byla náročná

„Před šesti lety jsem se dověděl o soukromém sběrateli, který vlastnil hlaveň ze zmíněného děla. Zároveň vlastnil i hlaveň děla z období Napoleona III. a k němu sháněl lafetu. Tu se nám podařilo objevit a získat až v USA, a protože sběratel naštěstí inklinoval k této etapě historie, my jsme lafetu mohli směnit za toto dělo, které patří do éry Napoleona I.,“ vylíčil anabázi nadšený sběratel.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Osm lidí před 200 lety i letos bude obsluhovat unikátní originální dělo, které patřilo do výzbroje Napoleonovy armády. Každý výstřel je velkým náporem na sluch.

Rekonstrukce unikátu představuje podle něj hodiny a hodiny práce kovářů, koláře, který už je jediný, který umí restaurovat původní loukotě a dalších řemeslníků, kterých je už jako šafránu.

“Nedokážu vůbec odhadnout, jakou sběratelskou hodnotu může dělo mít. Takové dělo se myslím ani nikdy nedražilo, takže se to jen stěží dá na peníze přepočítat,“ dodal Kočan.

V bitvě se předvede 900 vojáků

Nadšenec kvůli rekonstrukci musel navštívit hodně sběratelů, institucí, například francouzskou Invalidovnu v Paříži, muzeum v Lille, Arsenal ve Vídni a další místa. Aktivních milovníků vojenské historie, kteří neváhají do svého koníčka věnovat nejen svůj volný čas ale často i čas celých rodin ve světě podle organizátora historických střetů Miroslava Jandory přibývá. A to nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nadšenci a milovníci vojenské historie, kterých se v bitvě letos předvede na 900, dokáží zřejmě nejvíce ocenit šestileté úsilí při rekonstrukci funkčního muzeálního kusu zbraně.

Letos se v hlavní části vzpomínek na událost, která ovlivnila celou Evropu, tedy v bitevní ukázce, předvede na 900 vojáků v dobových uniformách, 60 koní a 15 děl. Bitva začíná pod kopcem Santon poblíž motorestu Rohlenka ve 14 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám