Hlavní obsah

Ve městě řádí známý upír, dejte si česnek do oken, vyzývá vážně srbská radnice

Novinky, Jakub Kynčl

V srbském městě Bajina Basta se zřítil stařičký dům Sava Savanoviče, jednoho z nejznámějších upírů ze srbských legend. A důkaz, že to místní neberou na lehkou váhu, je nepřehlédnutelný - tamější radnice totiž vyzvala místní obyvatele, aby umístili do oken svých domů česnek a v domech pověsili na stěny kříže. Sava Savanović měl v minulosti pít krev těm, kteří si do mlýna přišli umlít své obilí.

Foto: www.bbasta.org.rs

Ilustrace Savy Savanoviče na místě, kde dříve žil.

Článek

Pokud je v České republice od sobotního vyhlašování Slavíků nejvyhledávanější komoditou "žito", na západě Srbska to je jednoznačně česnek. Ne však na internetu, ale doopravdy. Po zřícení chatky, ve které měl přebývat legendární upír, propadli místní panice, že se Savo Savanović vrátil na místo činu, aby znovu zabíjel.

Radnice vydala oficiální prohlášení, ve kterém varuje místní, že může v oblasti řádit upír. A místní to rozhodně neberou na lehkou váhu. Savanović měl bydlet v malé chatičce ve městě Bajina Basta.

Mlýn koupila jedna z místních rodin, ale její členové měli z legendy příliš velký strach. Rozhodli se proto mlýn ke svému původnímu účelu raději nepoužívat. Jenže z mlýna se stal nakonec zlatý důl díky turistům, kteří místo hojně navštěvovali. Rodina se obávala dům jakkoli přestavovat, aby tím nevyrušila mrtvého upíra a nevyvolala jeho zlost. Jenže kvůli absenci jakékoliv údržby a oprav se dům nyní zřítil.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Bajina Basta

Zřícení budovy si ovšem evidentně logicky nedokážou vysvětlit místní lidé, protože vyvolalo paniku a zvěst, že upír znovu řádí.

"Lidé se bojí. Každý zná legendy o tomto upírovi a myšlenka na to, že je z něj nyní bezdomovec a bude si hledat nové místo pro život a možná i další oběti, každého děsí. Všichni máme strach," uvedl místní starosta Miodrag Vujetić.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám