Hlavní obsah

Osamělý George nebyl sám, vyhynulý želví druh z Galapág má pokračovatele

Novinky, vps

Když v červnu zemřela slavná želva Osamělý George z vzácného poddruhu želvy sloní, předpokládalo se, že to je definitivní konec tohoto druhu. Ekvádorští vědci ale minulý týden oznámili, že na Galapágách nalezli želvy, které mají stejné genetické rysy jako George. Informovala o tom agentura Reuters.

Vědci objevili želvy se stejnými geny, jaké měl vzácný Osamělý George Video: Novinky/Reuters

 
Článek

V prohlášení galapážského národního parku stojí, že vědci našli v kráteru tamní sopky celkem 17 želv, z toho jsou tři samci, devět samiček a pět mláďat. Podle všeho to jsou míšenci s ostatními druhy želv, ale vědci věří, že jednoho dne z nich bude možné obnovit Georgeův druh.

Podle výsledků testů, při kterých vědci odebrali vzorky z celkem 1700 želv, je pravděpodobné, že na ostrově existují další míšenci a dost možná i přímý zástupce Georgeova druhu. Dnes na galapážském souostroví žije odhadem 30 tisíc obrovských želv, ale v minulosti byla jejich populace podle odborníků až desetkrát větší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední známý jedinec vzácného poddruhu želvy sloní - Osamělý George, zemřelVideo: Reuters

Osamělý George byl objeven v roce 1972 a stal se symbolem ekvádorského souostroví Galapágy. Jeho věk byl pravděpodobně kolem sta let. Vědci se ho dlouho pokoušeli přimět k rozmnožování, ale jejich snaha byla marná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám