Hlavní obsah

V Mexiku zkoumají 1000 let starého přírodně mumifikovaného psa

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Torreon

Antropologové v Mexiku začali vyšetřovat objev mumifikovaného psa. Experti věří, že jim tento objev pomůže lépe nahlédnout do loveckých tradic starověkých domorodých skupin jejich země.

V Mexiku objevili 1000 let starého přirozeně mumifikovaného psaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mumie psa byla objevena už dlouho v minulosti v jeskyni Candelaria na severu Mexika. Objev představil ve středu 14. listopadu antropolog Isaac Aquino v muzeu mexického Torreonu. Právě přírodní podmínky v jeskyni a jejím okolí pomohly zachovat tělo zvířete v tak dobrém stavu, v jakém se nachází.

„Jde o první mumii psa nalezenou na našem území, jiné takovéto případy jsou známy pouze z Egypta a Peru, stáří odhadujeme na 1000 let. Pes byl mumifikován díky ideálním přírodním podmínkám a hlavně suchu, které tělo dokonale vysušilo,“ řekl Aquino.

Původně si antropologové mysleli, že se jednalo o psa domácího, ale odborníci věří, že se podíleli hlavně na loveckých výpravách. Spolu s tělem byly nalezeny stovky lidských ostatků, textil, ale i zbraně.

Tělo psa bude nyní zrentgenováno a projde několika testy, aby bylo zjištěno přesné stáří a plemeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám