Hlavní obsah

Umírající chlapec chtěl na hrobě fotbalový míč, církev byla proti

– Berlín

Až po celoněmeckém protestu více než 140 000 lidí na sociální síti povolila tamní církev rodičům zesnulého devítiletého chlapce umístit na hrob míč s logem jeho oblíbeného fotbalového klubu Borussia Dortmund. Takové přitom bylo výslovné přání umírajícího Jense Pascala, jenž měl nádor na mozku.

Článek

Příběh vyvolal v Německu mimořádný zájem. Německé noviny otiskly působivé fotografie, na nichž je zachycen trenér Dortmundu Jürgen Klopp při loňské vánoční návštěvě umírajícího chlapce v nemocnici.

Chlapec krátce před smrtí vyjádřil přání, aby jeho náhrobek odrážel jeho fotbalovou vášeň. "Mami, až umřu, chtěl bych mít náhrobek s logem klubu," řekl podle bulvárního deníku Bild matce. Splnilo se mu ještě jedno přání. Několik dní před jeho smrtí letos v květnu se stala Borussia Dortmund bundesligovým mistrem.

Vztyčit náhrobek s vyrytým míčem a klubovým emblémem však nepovolil na svém hřbitově dortmundský kostel Navštívení Panny Marie. Nekřesťanskou symboliku prý zakazují hřbitovní pravidla.

O sporu mezi rodiči a církví se v poslední době dověděla německá veřejnost a na stranu rodiny se okamžitě postavila fanouškovská obec včetně konkurenčních fotbalových klubů jako Bayern Mnichov a Schalke 04. Na Facebooku byla založena stránka Poslední přání Jense Pascala.

Na míči musí být křesťanský symbol

"Žádám církev, aby se neřídila předpisy, ukažte srdce!" uvedl jeden z přispěvovatelů. Poslední přání Jense Pascala podpořilo více než 140 000 lidí a katolická církevní obec couvla. Souhlasí prý s kompromisem, že náhrobek může být vztyčen, ale míč musí být umístěn dole, a ne nahoře, jak bylo původně plánováno. Navíc musí být míč opatřen i křesťanským symbolem. Nejspíš jím bude holubice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám