Hlavní obsah

V opuštěném domě v Číně se našlo 10 tisíc lahví nejdražšího vína světa

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Když přijde řeč na dobré víno, láhev francouzského Chateau Lafite Rothschild neurazí opravdu žádného milovníka hroznového moku. Jenže když se najde 10 000 láhví vína s etiketou tohoto vinařství v opuštěném domě na východě Číny, tak něco není v pořádku. Pravost vína se zatím ověřuje, ale pokud by snad bylo pravé, mělo by cenu až 300 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Poptávka po kvalitním francouzském víně je v Číně obrovská.

Článek

Čínská policie si dobře uvědomuje, že nalezená vína by patřila k těm nejdražším červeným vínům na světě, pokud by byla pravá. Nový majitel domu, kterého policie jmenovala jen jako pana Cou, mužům zákona řekl, že o potenciálně cenném nálezu vůbec nic neví, a dodal, že v domě nikdo nežije už devět let. Dům ovšem hlídala pětice agresivních psů, které musel někdo krmit.

Matematika je však neúprosná. Vzhledem k tomu, že se do Číny ročně dováží pouze 50 000 lahví tohoto vína, je více než nepravděpodobné, že by se v opuštěném domě jen tak našla pětina ročního importu této světoznámé značky. Policie se tedy domnívá, že půjde spíše o podvrh a aktuálně v okolí hledá nelegální výrobnu, kde mohla být vína stočena, či aspoň její pozůstatky.

Značka Chateau Lafite Rothschild se už s čínskými společnostmi kvůli podvrhům svých vín soudila šestkrát a doposud v kompenzacích vysoudila zhruba 2,5 miliónu korun. Odhaduje se, že až 70 procent lahví tohoto vína v Číně je falešných.

Francouzskou značku vína vlastní zástupci rodiny Rothschildů již od 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám