Hlavní obsah

Letadlo při přistání zasáhlo projíždějící auto, na ranvej dopadlo břichem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot William Davis nebude na svůj první sólový let vzpomínat zrovna v nejlepším. Při sobotním přistání na letišti u texaského městečka Roanoke mu totiž vjelo do cesty auto, jehož řidič přehlédl stopku. Letadlo zasáhlo vůz podvozkovým kolem, promáčklo mu střechu a poté tvrdě dopadlo břichem na ranvej. Nehoda vypadala hrozivě, ale nikdo neutrpěl těžká zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo při přistávání narazilo do jedoucího auta

 
Článek

Řidič SUV Frank Laudo projížděl se svou ženou Heather po cestě, která vede před začátkem přistávací ranveje. Z obou stran cesty je na asfaltu namalované slovo STOP, mající řidiče upozornit na přistávající letadla. Toto varovné značení ale Laudo ignoroval a jel dál.

K jeho smůle zrovna v tu chvíli přistával Davis se svou Cessnou Skyhawk. Manželský pár o přistávajícím letadle nevěděl, stejně tak vůz neviděl ani pilot. Letadlo zasáhlo vůz zhruba ve stokilometrové rychlosti. Kolo podvozku promáčklo střechu a několik částí podvozku se rozletělo po okolí. Cessna dopadla na břicho a zastavila se asi 70 metrů od místa střetu.

Davisova manželka, která přistání natáčela, se okamžitě rozeběhla za svým mužem. Stejně se zachoval i manažer letiště Glen Hyde. Letadlo utrpělo značné poškození, ale pilot vyvázl bez zranění. Laudovi byli převezeni s lehkými zraněními do blízké nemocnice.

Pilot končí s létáním

Davis je podle svých slov rád, že nikdo neutrpěl vážná zranění. Byl to pro něj ale natolik traumatický zážitek, že se pouhé čtyři týdny po obdržení pilotní licence rozhodl skončit s létáním.

„Takové věci vás donutí přemýšlet nad tím, co se všechno mohlo stát. Mám ženu a malou dceru a ty mě potřebují, musím se o ně postarat,“ řekl Davis televizi WFAA.

Předmětem diskuse se okamžitě stalo zabezpečení letiště. Podle některých je nápis STOP na cestě nedostatečným varováním. Majitelé letiště se údajně snaží již delší dobu umístit na cestu i další značky, ale cesta patří jinému vlastníkovi, který k tomu nesvolil.

Událost teď vyšetřují úřady. Letiště u města Roanoke je v poslední době magnetem na nehody. Za poslední dva měsíce se totiž jedná už o čtvrtou nehodu, která se na tomto letišti nebo v jeho blízkosti odehrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám