Hlavní obsah

Do obce na Vyškovsku se na dva dny vrátili četníci

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychtářov

Dva roky příprav, z toho desítky hodin hledání v archivech. To vše předcházelo neobvyklé dvoudenní akci, která se odehrávala ve vesnici Rychtářov, což je obec na „konci světa“ v těsné blízkosti veřejnosti zapovězeného vojenského újezdu za Vyškovem.

BEZ KOMENTÁŘE: Do obce na Vyškovsku se na dva dny vrátili četníciVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Místní hostinec založený už v roce 1886 patřil po oba dva dny prvorepublikovým četníkům a všemu co k nim kdysi patřilo. Dokonce se tu i ve formě scének předváděly dobové výslechy.

Nešlo však pouze o lacinou podívanou na první pohled inspirovanou oblíbeným televizním seriálem Četnické humoresky. Kristýně Petrové, mladé ženě, jejíž manžel jako voják z povolání je na misi v Afghánistánu, šlo o doplnění kusu historie, který Rychtářov kdysi vážně poznamenal.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Návštěvníci u exponátů

„Jako zdejší rodačku mě zajímal osud obce, ze které se museli všichni Češi vystěhovat po příchodu Němců v roce 1941. Německá armáda si zde totiž zřídila sídlo u střelnice a vojenského prostoru. A když jsem se snažila něco o této a další historii zjistit, narazila jsem na několik dobových fotografií četníků ze zdejší stanice, která byla založena stejně jako tato hospoda již v roce 1886. Oslovila jsem další nadšence pátrající po historii četnictva a měli jsme štěstí, protože se nám podařilo najít v archivech spisy z historie četnické stanice i přes to, že se kvůli přísným skartačním pravidlům u zemského četnického velitelství dochovalo jen velmi málo informací z období Rakouska-Uherska a prvních deseti let Československé republiky," popsala žena.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Autorka výstavy o četnících Kristýna Petrová spolu s pardubickými nadšenci, kteří mají četnickou historii jako koníček

"V případě Rychtářova jsme našli kompletní spisy od poloviny 30. let až do roku 1942, kdy byla stanice v rámci rozšiřování vojenského prostoru a po vystěhování českých obyvatel zrušena,“ popsal hledání, kdy zhruba 50 hodin strávili v archivech a knihovnách spoluautor výstavy Jiří Vaněček.

Další akce se již připravují

Ta by se měla časem objevit v expozici vyškovského muzea. Na víkendové setkání přijeli Kristýnu podpořit nadšenci z pardubické četnické pátrací stanice, kteří se postarali i o scénky z tehdejšího vyšetřování. Za neobvyklým výletem do historie vsi s asi 500 obyvateli, stojí mimo úsilí mladé ženy i Rychtářovská chasa.

Tato skupina nadšenců zde mimo dalších obnovila například krojované hody, pro děti pořádá mikulášskou stezku a řadu jiných akcí. Už nyní také členové shánějí nové informace a připravují se na rok 2015, kdy zde na počest výročí návratu domorodců po druhé světové válce hodlají nejen odhalit pamětní desku a zřejmě i další výstavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám