Hlavní obsah

Unikátní humr má jednu půlku těla oranžovou a druhou černou

Novinky, vps

O životním úlovku může mluvit americký rybář Dana Duhaime, kterému se podařilo chytit vzácného dvoubarevného humra, jehož tělo je z jedné poloviny oranžové a z té druhé černé. Korýš tak vypadá, jako by byl složený ze dvou různých humrů. Takto unikátní zbarvení se vyskytuje pouze v jednom z 50 miliónů případů, uvedl deník Boston Herald.

BEZ KOMENTÁŘE: Dvoubarevný humr má půlku těla černou a druhou oranžovou

 
Článek

Duhaime chytil půlkilového humra na konci minulého týdne u města Beverly ve státě Massachusetts. Vzácný úlovek si neponechal pro sebe a předal ho novoanglickému akváriu v Bostonu, které ho chce umístit do jedné ze svých nádrží. Prozatím ho ale ponechalo v karanténě.

Podle vědců toto zbarvení vzniká během buněčného dělení v okamžiku, kdy jsou humří vajíčka poprvé oplodněna. Kromě dokonale půlených barev existuje ještě varianta, kdy je humrovo zbarvení skvrnité. Pravděpodobnost takového případu je jedna ku 30 miliónům.

BEZ KOMENTÁŘE: Existuje také skvrnitý humr

Běžnějším, ale neméně atraktivním, je pak modrý humr, jehož specifické zbarvení je důsledkem genetické mutace. Toto zbarvení má odhadem každý dvoumiliontý humr.

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácný je i modrý humr

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám