Hlavní obsah

Jelen souboj nepřežil, drát zamotaný v paroží stál málem život i jeho soka

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prachatice

Neobvyklý příběh zažili lesníci Národního parku Šumava (NPŠ) před pár dny nedaleko Českých Žlebů na Prachaticku. Osudovou roli v něm pro jednoho ze dvou soupeřících jelenů sehrál kus drátu, který měl před soubojem zamotaný v paroží.

Foto: Archiv NPŠ

Lesníci museli vítěze souboje zbavit drátu kleštěmi.

Článek

„Jde a unikátní případ, na jehož začátku byl několik metrů dlouhý drát a na konci málem dva mrtví jeleni. Drát z ohradníku si jeden z nich namotal do paroží tak nešikovně, že jej nemohl sundat,“ řekl Právu vedoucího zdejšího územního pracoviště Správy NPŠ Ctirad Moulis.

Protože je doba jelení říje, kdy jeleni soupeří o přízeň laní, nevyhnul se souboji ani jelen s  drátem v paroží. Svůj souboj však i z důvodu tohoto handicapu prohrál a přišel o život. Drát zamotaný v paroží ale málem stál život i druhého jelena, který v souboji zvítězil. Potom, co jeho soupeř klesl na zem, se zamotal svými parohy do drátu tak nešťastně, že se od něj nemohl odpoutat.

Foto: Archiv NPŠ

Jelen, který souboj vyhrál, se do drátů v paroží svého soka zamotal.

Naštěstí si drátem spojených jelenů všiml lesník Miloslav Kos a okamžitě zorganizoval akci záchranu zvířete. „Viděl jsem tu neobvyklou scénku asi na sto metrů. Jeden jelen ležel, druhý nad ním byl skloněný. Bojoval, zápasil, trhal hlavou, ale nikam neutíkal,“ popsal tragický souboj Kos.

Protože jelen nejevil žádné známky zranění, přijel na místo odborník, který zvíře uspal, a lesníci mu kleštěmi drát z paroží vystříhali. Jelen po probuzení odešel zpátky do lesa.

Foto: Archiv NPŠ

Po probuzení se jelen vrátil do lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám