Hlavní obsah

Ruské kotě letělo do stratosféry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční způsob protestu zvolili mladí Rusové podvedení stavebními firmami. Do stratosféry vypustili koťátko ve speciálním protestním balónu. Hlavním adresátem byl ruský prezident Vladimir Putin, který v neděli slaví šedesátiny. Kotě s cedulí "Pomozte dostavět můj domeček" vyletělo do výšky 36 kilometrů. Na zem se vrátilo v pořádku.

Ruské kotě na protest proti Putinovi letělo do stratosféry

 
Článek

Mladí lidé z hnutí "Odnodolščiki" plavidlo pro malé kotě sami připravili. Upozorňovali tak opakovaně na nedostavěné byty, jejichž výstavbu zaplatili, nastěhovat se ale nemůžou. Podvedení drobní investoři tvrdí, že z nich již roste "armáda" a stát se o ně nezajímá. Podle serveru Newsru.com je jich na 80 000 tisíc.

"Nechtějí slyšet o našich problémech a našim prohlášením se vysmívají," napsali na svém webu Odnodolshiki.ru. Stratosférický balón se zrzavým koťátkem vystoupal během dvou hodin do výšky 36 kilometrů a pak začal klesat. Snesl se 200 kilometrů daleko od místa startu. Sestup trval hodinu a čtyřicet minut.

Po celou dobu letu podvedení investoři balón kontrolovali ruským systémem navigace družic GLONASS. Každou minutu přicházely údaje o poloze a výšce lodi, také o teplotě v kabině "kosmonauta" i venku. Celý let snímaly zabudované kamery, jedna během letu vypověděla službu. Konstruktéři sestrojili kočičce speciální tlakovou kabinu, kterou vložili do polystyrenové krabice. Kotě jménem Lapka se vrátilo na zem v pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám