Hlavní obsah

Fotka štěněte či kotěte na stole v práci prý zvýší výkonnost

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

Japonští vědci přišli se zajímavou studií. Tvrdí, že v momentě, kdy si dáte na stůl fotografii svého psa či kočky, zvýší se vaše koncentrace zhruba o deset procent. Má to ale jeden drobný háček - musí jít o fotku z dob, kdy byl váš čtyřnohý přítel teprve štěně či kotě. Fotky musí mít podle Japonců "faktor roztomilosti".

Foto: Profimedia.cz

Fotka štěněte na pracovním stole prý zvýší vaše soustředění.

Článek

Když se člověk dívá na fotky štěňat a koťat, mozek se dokáže následně více koncentrovat. Vědci zjistili, že lidé, kteří se podívali na obrázky mladých zvířat, si následně vedli lépe a vykonávali práci rychleji než ti, kteří se dívali na fotky starších zvířat.

Japonští vědci se domnívají, že vyšší soustředění je u člověka způsobené pozitivní emocí, kterou máte po spatření něčeho roztomilého. Mozek se totiž lépe motivuje pro něco, co vyvolává spokojenost, radost či uspokojení.

Studii vykonali vědci z hirošimské univerzity a jako testovací objekty jim posloužily tři skupiny studentů. Jedna skupina se dívala na fotky štěňat a koťat, druhá na dospělá zvířata a třetí na obrázky chutných jídel. Tyto obrázky, stejně jako snímky dospělých zvířat, nezaúčinkovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám