„Tento problém jsme odhalili ve stejnou chvíli jako včelaři. Ale okamžitě jsme začali pracovat na odstranění,“ přislíbil mluvčí Philippe Meinrad ze společnosti Agrivalor, která továrnu provozuje. Podnik zpracovává také odpady z čokoládovny Mars.

Barevný med, který včely produkují.

Barevný med, který včely produkují.

FOTO: fotobanka Profimedia

Zástupci továrny teď oznámili, že bude všechny nádrže od stop cukru čistit, odpadní látky bude uchovávat v kontejnerech, do nichž včely nebudou schopny pronikat, a bude se snažit skladovací období zkrátit na minimum.

Modrý med

Modrý med

FOTO: fotobanka Profimedia

Včely sice dávají před řepným cukrem (sacharózou) přednost nektaru (směs glukózy a fruktózy). To ale platí jen od jara do července. Pak v přírodě prudce ubude květů a medovice ze mšic, takže se změní pud dělnic, které pak vyhledávají jiné zdroje potravy a ochotně přijímají jakýkoli cukr. Třeba i ten z bonbónů.