Hlavní obsah

Ovce přežila 19 dní pod dvoumetrovou vrstvou sněhu, ještě bečela

Novinky, vps

V první polovině září řádila na severu Islandu silná sněhová bouře, při které někde napadl sníh až do výšky dvou metrů. Sněhová pokrývka pod sebou uvěznila celá stáda ovcí. Zvířata se snažila před nepříznivým počasím uniknout, a tak byla roztroušena na velkém území. Jednu z ovcí se proto podařilo najít až po 19 dnech.

BEZ KOMENTÁŘE: Ovce přežila pod sněhem 19 dní

 
Článek

Ihned po tom, co se počasí uklidnilo, začali záchranáři pátrat po ztracených zvířatech. Hledání museli krátce po začátku rozšířit na většinu území okresu Skagafjörður, který je centrem islandského zemědělství. Sněhová bouře totiž ovce vyhnala daleko od jejich farem.

Během několika dnů se podařilo zachránit mnoho ovcí, přičemž jedna z nich čekala na záchranu dlouhých 19 dní. Po celou dobu byla uvězněna pod silnou sněhovou pokrývkou. O tomto víkendu ji našla devítiletá border kolie, která je vycvičená k hnaní stáda a také k hledání lidí pod lavinami. O vyhrabání zvířete se pak postaral tým záchranářů.

„Ovce ztratila hodně ze své váhy, ale přežije. Překvapilo nás, že jsme ovce museli hledat v opravdu odlehlých místech, dokonce i na horských svazích,“ řekl islandskému portálu Innihald záchranář Smári Borgarson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám