Hlavní obsah

Doktoři nechali ženě narůst nové ucho na jejím předloktí

Novinky, Michaela Cmíralová
Kalifornie

Dvaačtyřicetiletá Sherrie Walterová z Kalifornie onemocněla rakovinou kůže. V boji s touto nemocí přišla o skoro celé levé ucho. Lékaři jí ale navrhli průlomový experiment, díky kterému získala své ucho zpět. Nechali jí narůst úplně nové na jejím vlastním předloktí.

Nové ucho si žena vypěstovala na svém vlastním předloktí

 
Článek

Matka dvou dětí zůstala po prodělané rakovině kůže zmrzačená. V roce 2010 přišla o většinu ucha, sluchovod a také kus lebky. Lékaři z nemocnice Johna Hopkinse v americkém Marylandu jí ovšem nabídli, aby podstoupila průlomovou proceduru, při které si přímo na svém těle vypěstuje ucho nové.

Nové ucho bylo vyrobeno z chrupavek odebraných z žeber paní Walterové. Celá takto vzniklá struktura byla implantována pod kůži na jejím předloktí. Tady se obalovala a rostla celé čtyři měsíce, než byla připravená k vyjmutí a přenosu na místo, kde nahradila původní ucho.

Nové ucho si žena vypěstovala na svém vlastním předloktí

Doktoři uvedli, že celý proces trval téměř dvacet měsíců a mají za to, že jde o nejkomplikovanější rekonstrukci ucha provedenou v Severní Americe.

Zásadní operace, při které došlo k přenosu ucha a poté k jeho úpravě a vytvarování, proběhla před týdnem. Před touto operací paní Walterová řekla, že je o krok blíže ke zdárnému konci a k tomu, aby vypadala opět normálně.

Sherrie Walterová odhalila, že má rakovinu kůže v roce 2008, ve chvíli, když se jí nechtěl zahojit strup na uchu. Po operaci, kdy jí bylo odstraněno ucho a po týdnech ozařování, začala mít problémy se svým vzhledem. Styděla se za své zmrzačení a nechala si narůst dlouhé vlasy, aby chybějící ucho alespoň z části zakryla. Když přišla tato ojedinělá nabídka, neváhala. "Nechat si narůst nové ucho znělo velmi zvláštně, ale já jsem byla ochotná to zkusit," vzpomíná Walterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám