Hlavní obsah

Rybářskou vesnici paralyzovalo moře bílé pěny

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberdeen

Velká Británie se v posledních dnech potýká s nepříznivým počasím. Části země postihly záplavy a pobřeží je bičováno větrem o rychlosti vyšší než 100 kilometrů v hodině. V takto drsných podmínkách se na britském pobřeží občas objevuje zvláštní bílá pěna, která pohlcuje vše, co jí stojí v cestě. Neobvyklý přírodní jev tentokrát zasáhl skotský Aberdeen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská vesnice zmizela pod nánosy pěnyVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatelé rybářské vesničky Footdee, která je součástí Aberdeenu, byli souvislou bílou pokrývkou šokováni. Pěna připomíná sníh, ale podle ekologů vzniká kombinací silného vlnobití a rozkládající se organické hmoty.

„Žiju tady 33 let a viděla jsem už hodně bouří, ale nikdy to nebylo takové jako teď. Ráno jsem se vzbudila a nemohla jsem uvěřit svým očím. Pěna byla všude a neustále se přibližovala k našemu domu,“ řekla stanici STV Joyce Cairnsová.

Na konci minulého roku se bílá pěna objevila v anglickém pobřežním městečku Cleveleys a způsobila vážné dopravní komplikace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám