Hlavní obsah

Mladá učitelka nemá ruce, na tabuli píše nohama

– Lakewood
Novinky, Markéta Klánská

Mary Gannonová z Lakewoodu v americkém Ohiu je neobyčejná žena, která inspiruje lidi kolem sebe. Dokázala se totiž s přehledem vyrovnat se svým hendikepem. Ačkoli se narodila bez rukou, vystupuje jako naprosto zdravý člověk a vyučuje matematiku na střední škole. Svým přístupem k životu a odhodláním si získala sympatie studentů i kolegů.

BEZ KOMENTÁŘE: Učitelka místo rukou používá nohy, umí jimi psát na tabuli i na počítači

 
Článek

Gannonová nevkročila do života zrovna šťastně, navíc vyrostla v sirotčinci v Mexiku. Když jí ale bylo sedm let, adoptovala ji rodina z amerického Ohia, kde si postupně začala plnit svůj sen. Vždy chtěla pomáhat lidem, proto si nakonec vybrala dráhu učitelky.

„Pokud lidi povzbudím a pomůžu jim, aby byli lepší a v životě si vedli dobře, pak budu spokojená. Doufám, že si ode mě něco vezmou,“ řekla mladá matikářka.

Happy Feet

Na lakewoodské škole začínala Gannonová vloni jako suplující učitelka, letos už však učí několik tříd na plný úvazek. Na hodiny se připravuje stejně poctivě, jako její zdraví kolegové. Ovšem s tím rozdílem, že vše dělá nohama, ovládáním počítače počínaje a psaním na tabuli konče. Nerada slyší, když ji někdo označuje za hendikepovanou.

„Není to špatná věc. Jsem jiná, snažím se to slovo ale nepoužívat, protože vzbuzuje předsudky. Jen zkrátka nemohu dělat určité věci,“ přiznala v rozhovoru pro televizi WVUE Gannonová.

Pohled na slečnu Gannonovou při práci je pro mnohé studenty skutečně inspirující. Připomíná jim totiž, že v podstatě žádné překážky nejsou tak vážné, aby je nešlo překonat. Mladá učitelka se totiž nezastaví téměř před ničím. Dokonce řídí auto, na kterém má SPZ s nápisem „Happy Feet“.

Čínské děti učí psát bezruký učitelVideo: Novinky/Reuters

O tom, že lze úspěšně zvládat kariéru učitele bez rukou, už 32 let dokazuje také čínský učitel Fu-sing Ma z provincie Čching-chaj. Ačkoli krátce po narození přišel při požáru o velké části svých rukou, vychoval více než 800 dětí, které naučil mimo jiné i psát. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám