Hlavní obsah

Dobrodruzi jako první stanuli v srdci vulkánu o teplotě 1150 stupňů

Novinky, her
Ambrym

Expedice z Nového Zélandu složená z filmařů a dobrodruhů, jmenovitě Geoffa Mackleye, Bradleyho Ambrose a Nathana Berga, dokázala to, co zatím nikdo jiný před nimi. Jako první se dostali zcela nejblíž hranici lávového jezera v aktivní sopce Marum.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry, ze kterých se tají dech - výbuch sopky natočený přímo v jejím chřtánu Video: Geoff Mackley

 
Článek

Sopka Marum se nachází na ostrově Ambrym, který patří pod republiku Vanuatu. Je to velmi vyhledávané místo právě filmaři a dobrodruhy. Sopka Marum je totiž stále aktivní a její lávové jezero se dá výborně pozorovat z okraje sopky.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská expedice se dostala až do bezprostřední blízkosti žhavého srdce sopky Marum.

Odvážné trojici však pohled z okraje samozřejmě nemohl stačit. Nechali se proto vrtulníkem dopravit na vrcholek a z něj pomocí horolezeckého vybavení slanili o několik desítek metrů blíže k lávovému jezeru.

Zde si jeden z filmařů nasadil žáruvzdorný oblek a dostal se tak jen pouhých třicet metrů od bublajícího lávového pekla. Takto strávil téměř 40 minut, přitom teplota se v těchto místech pohybuje kolem 1150 stupňů.

Není to poprvé, co Mackley zorganizoval expedici k lávovému jezeru. Letos v srpnu se však dostal k živlu nejblíže. Nyní jsou těžko uvěřitelné záběry přístupné na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská expedice se dostala až do bezprostřední blízkosti žhavého srdce sopky Marum.

I přes ohromné riziko se celá akce podařila a všichni tři dobrodruzi se ve zdraví vrátili na zemský povrch. S fantastickými záběry v „kapse.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám