Hlavní obsah

Farmářům dělal problémy slon, tak ho nechali zavřít do ZOO

Novinky, Vojtěch Pospíšil
Phnompenh

Šestnáctiletý slon Sakor ohrožoval kambodžské farmáře tak dlouho, až se rozhodli nechat ho odchytit a převézt do záchranného centra pro divoká zvířata. Nebezpečný slon poškozoval budovy, zraňoval dobytek a snažil se útočit na projíždějící auta. Proto byla na konci srpna spuštěna operace, jejímž účelem bylo zvíře odchytit a umístit ho do sloního útulku.

Slon na svobodě zlobil, tak ho zavřeli do zooVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Z bezpečnostních důvodů byl Sakor při odchycení uklidněn sedativy. Poté ho ochránci navedli do klece, která byla jeřábem zvednuta na nákladní auto. Průměrný slon indický totiž váží přibližně pět tun, a tak není jeho přeprava ničím jednoduchým.

„Způsobil několik dopravních nehod a nadělal mnoho škod na plantážích cukrové třtiny. Místní lidé se na něj zlobili. Kdybychom ho nechytili, dělal by potíže i nadále. Byl nebezpečný také sám sobě,“ řekl agentuře Reuters šéf záchranné operace Nick Mark.

Podle Marka je nepravděpodobné, že by byl slon jednou navrácen do volné přírody. Všichni ale doufají, že se v útulku pro divoká zvířata Phnom Tamao u metropole Phnompenhu stane partnerem jedné z tamních samiček a zplodí spolu potomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám