Hlavní obsah

Ze zarážky na dveře se vyklubala váza za 24 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Téměř denně mohla být vzácná keramická váza ve tvaru měsíce nevratně zničena či poškozena v jednom domě na Long Islandu ve státě New York. Majitelé modrobílou keramiku náležející do období vlády čínské dynastie Ming totiž používali jako zarážku dveří. Z ní se však stal nefalšovaný poklad, za který si mohou majitelé klidně koupit další dům.

Foto: Sotheby's

Váza byla využívána jako zarážka na dveře, šlo přitom o velmi vzácný sběratelský kousek.

Článek

Když rodina ukázala vázu expertům na umění a následně ji nabídla v aukci, vynesla jim v přepočtu 24 miliónů korun. Váza se totiž vydražila za 1,3 miliónu amerických dolarů.

Váza pien-chu z éry vlády Jung-le, by za dveřmi ležela ještě dlouho, kdyby majitelé nenarazili na podobnou v reklamě aukční síně Sotheby’s.

„Je to jeden z mimořádných exemplářů svého druhu,“ uvedl odborník na čínskou keramiku společnosti Sotheby’s, jenž očekával aukční hodnotu 600 až 900 tisíc dolarů. V dražbě ale nakonec vynesla ještě o hodně více.

Šlo přitom jen o jeden z asi tisíce vzácných čínských kousků, které ve dnech 11. - 12. 9. aukční síň Sotheby's dražila. V této prestižní newyorské aukci byly prodány předměty za celkem 27 miliónů dolarů, tedy asi 512 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám