Hlavní obsah

Našlo se nejstarší barevné video na světě

Novinky, zkr
Bradford

Záběry na tři děti sedící u stolu s akváriem nebo na papouška na bidle - to nezní zrovna jako nějaký filmový trhák, přesto jsou považovány za jeden z nejvýznamnějších objevů ve filmové historii. Jedná se totiž zřejmě o nejstarší barevné, nikoliv kolorované, video na světě. Snímek starý 110 let ve středu zveřejnili v Muzeu přirozených médií v britském Bradfordu, uvedl server listu Guardian.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se na nejstarší barevné video na světě z roku 1902

 
Článek

Filmovou roli, natočenou v roce 1902, věnoval v roce 1937 americký podnikatel a milovník filmu Charles Urban Muzeu vědy. Záznam byl objeven přibližně před třemi lety při stěhování Urbanovy kolekce z Londýna do Bradfordu.

Až do nedávna na něj ale padal jen prach. „Věříme, že to doslova přepíše filmovou historii. Nemyslím, že to je nadsázka. Jsou to první barevné pohyblivé záběry na světě,“ popsal Paul Goodman z bradfordského muzea.

Snímek pořídil mladý britský fotograf Edward Turner, který zemřel v roce 1903 ve věku 29 let. Na domácím videu natočil například své syny Alfreda Raymonda a Wilfreda Sidneyho spolu se sestrou Agnes May a s rybkou v akváriu, vojáky pochodující v Hyde Parku, červeného papouška sedícího na bidýlku, dceru na houpačce nebo pláž Brighton s molem.

Reklama

Výběr článků

Načítám